Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Zarinens Datter af Carolly Erickson

Carolly Erickson
Zarinens Datter
323 sider
Forlaget Punktum


Der er noget magisk og mystisk over zartiden og dens efterkommere, fordi ingen helt nøjagtigt ser ud til at have fundet ud af nøjagtigt hvor hvem er, og om der er nogen, der vitterligt er sluppet godt ud af kløerne på bolsjevikkerne om retteligt kan gøre krav på, hvad der måtte ligge i status og eftermåle.
Zarinens Datter er seneste skud på stammen, som må kaldes en skønbiografi. Altså en blanding af digt og dokumentar og biografi. Sandhed og skrøne. Fiktion og realviden i en stor blanding.
Uanset hvad så er bogen knagende godt skrevet, og hvis romanen skulle stå til troende for den meget gamle kvinde, bosiddende i Canada, Doris Gradov, som synes, at nu skal verden vide sandheden om sin sidste tid med zar-familien og den smerte, der blev nedarvet gennem generationer, så er bogen ganske enkelt unik.
Tartjana er hovedpersonen i romanen, der fortæller om en af de storfyrstinder, der lever det velkendte, beskyttede liv ved hoffet i Sankt Petersborg, men så er det altså lige, at revolutionen kommer, og så får piben en ganske anden lyd.
Også kvinderne skal nu vide, hvordan en revolver fungerer, og hvordan det spænder af, får vi at vide blandt mange andre, lukrative detaljer og beretninger om en zar-familie, der i krisens øjeblikke kunne tænke klart og nært og til det sidste overvejede, hvad man skulle gøre for at sikre sit liv og sine kære.
Sproget i bogen er aldeles medrivende og nu-inspirerende. Naturligt nok slynger forfatteren om sig med russiske navne som Raspatin, Narva-distriktet, Golenitsjev, Petrovskji, fader Grigorij og mange, mange flere. Tonen er munter trods de dystre hændelser og vidner om sammenhold på trods af dystre tider; noget der symboliserede og stadig står som det ultimative magiske skær fra hin fortidsslør om zar-regimets endeligt: Vi er i det samme.

En absolut anbefalelsesværdig bog om en tid, der ikke kan glemmes, fordi den har masser af skær om storhed, imperialisme, død, eftermæle og kærlighedens eftermæle bundet til sig for evigt.