Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Vi slår ihjel og lever med det af Lars Møller

I det små er vi alle medskyldge . . . .

 

Lars Møller
Vi slår ihjel og lever med det
Informations Forlag

En tankevækkende og inspirerende bog i tider, hvor en halv befolkning dagligt kan opildnes til at være forargede over alt fra fraværende hjemmehjælpere, til politikeres skatteforhold og til manglende bundpropper hos BP. Det er så let at aflvere projektioner, hvor skraldespanden er mest synlig. Således også i krig. Hvorfor, hvad går der af os, hvad byder vi vore soldater, er det nødvendigt, stakkels mennesker.

Bgen er mangfoldig i sin tilgang til det, at et menneske for sit land og i sidste ende overlevelens skyld slår et andet menneske ihel. Et ord der går igennem bogen er stress. Under stress, bliver vi mindre i stand til at manøvrere klogt og taktisk, og det nedbryder i sidste ende mennesket med døden til følge. Det er interessant i den sammenhæng, at vi alle hver eneste dag enten udfører eller lider en stille død, idet vi som mennesker er verdensmestre i at knægte vore ægtefæller, vore børn, vore arbejdsgivere, vore ansatte, snyde systemet, slå fluer ihjel, slå kreative menneskers idéer ihjel og endda leve godt og højt med, at vi har gjort det, så vi selv kan overleve - ofte i bedste velgående og nager samvittigheden alligevel, så findes der vel nok en forklaring på vor ondskab.

På de godt 350 særdeles udnyttede og vidensfortættede sider kommer oberst Lars Møller ind på så mange vinkler af voldens og krigens facetter, at man må beundre værket og samtidig tage en kop kaffe eller fem på terrassen, mens man ransager sig selv og, hvorledes vi selv gang på gang udfordrer og bliver udfordret på vores egen etik og moral i vor daglige adfærd.

En af udfordringens kulminationer finder vi omkring side 118 i bogen, hvor sammenhængen mellem biblen, kristendommen og krig bliver taget under behandling. Det er ikke kedelig læsning. Med adskillige glimt i øjes berettes det, hvorledes hverken det 5. bud eller Det gamle Testamente iøvrigt har hindret nogle former for krige, tværtimod så kan man få heltestatus, hvis man slår ihjel, mens man til gengæld for at statuere et retfærdigheds eksempel bliver straffet -, ikke hvis man slår ihjel, men hvis man slår ihjel for personlig vindings skyld . . . . Hmmmmmm:-)))

Man kan læse bogen på flere niveauer, såvel den historiske som den psykologisk analyserende. Vi har valgt den vinkel, der forudsætter, at man er åben for at kigge indad og på, hvorledes vi alle et sted er medskyldige i de små nederlag i hverdagen, de små krige, naboens skulen til hinanden, ved til bålet, pengegriskhed der får os til at snyde skattevæsen og familie, små slag og krige mod børns og ægtefællers idéer osv. osv.

Ta´ den.

Vi slår ihjel lægger ikke fingre imellem og er et fornemt dokument over, hvad krig gør ved vore soldater ude i terrænnet, når det er blodig alvor derude, hvor hørelse, stress, frygt, tillid, nervesystemer og informationer altsammen spiller en rolle på krigsskuepladsen. Såvel den synlige ude omkring i verden - som den mere latente, ubevidste og nogenlunde usynlige herhjemme i andedammen.

Superbog. Ta´ den over et par weekender. Der er altså noget at tænke over!