Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Ude af verden af Karl Ove Knausgård


Karl Ove Knausgård
Ude af verden
496 sider
Lindhardt og Ringhof

Dybt nedefra vælter romanen op under huden på os og serverer historien om en familie. En familie der er fyldt med længsel efter kærlighed, men som også definerer begrebet skyld, der som alt andet har rod i sin helt egen historie.

Henrik er 26 årig skolelærer. Oppe i Nordnorge har han taget et vikariat. Efter nogen tid falder han til i samfundet, selv om egentlig kun er omkring sig selv. På et tidspunkt forelsker han sig i 13-årige Miriam, og så sker der noget på det følelsesmæssige, som Henrik i den grad længes efter og også forbavses over.

Det er de forbudte følelsers legeplads, den undertrykte follow-up på en sanseløs dragning. Man har næsten helt ondt af Henrik. Og forstår betydningen af, hvor vigtigt det er at omgås mennesker på en sund måde og falde ind, hvor man nu er, ellers kan det gå grueligt galt for en.

Du er så smuk, hviskede jeg igen, mørk og tung hørte jeg mit eget åndedræt blive hurtigere, dér mærkede jeg de små stive brystvorter, og hun sagde ingenting, sank lidt sammen, mens jeg var forsigtig, jeg lukkede øjnene og kærtegnede hende, Miriam, strøg hænderne over hendes mave, over hendes lår og hun lænede sig tilbage mod mig og jeg tænkte, at hun ville give sig hen til mig, hun lænede sig imod mig, og jeg ville ikke stoppe . . . .

Begæret afløses af en dybe rædsel for konsekvenserne over det, Henrik har gjort.

Udover den besættende kærlighed, forelskelse og, hvad deraf følger, formår forfatteren at tegne et dybt og smukt portræt af en ung mand og hans opvækst i Norge og om, hvor skelsættende en ganske kort epoke i ens liv - her Henriks vikariat i Nordnorge - kan blive. Hvor hurtigt vi samler ting op, der giver os smertelindring for noget forspildt tidligere i livet, og hvor farligt, det er at lege med den ild, der brænder en op i altoverskyggende lidenskab.

Tillige er det en meget smuk skildring om lyster og det, der dækker over en senpubertets drengedrømme. Men den handler også om de ting i tilværelsen, i familierne, i generationerne, som styrer vores liv.