Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Præsidentens Mand af Ted Sorensen

Ted Sorensen
Præsidentens Mand
599 sider
Gads Forlag

At kalde Ted Sorensen for dansk-amerikaner er vist noget af en tilsnigelse. Og sænker bogen lidt i værdi. Den havde sagtens kunnet stå alene. For ganske vist har han danske aner - hans farfar var født på Mors -, men så er der egentligt heller ikke mere i den historie. Men ok, bogen skal sælges, og det bliver forsøgt godt, ikke mindre galgenhumoristisk heldigt er det, at Ted Sorensens død falder næsten på udgivelsesdagen for denne murstenstykke biografi.
Der ryger da nok også nogle stykker ekstra over disken på farfaderens fødeø, Mors, og det manglede også bare, for bogen er drønspændende, og står alle oplysninger til troende, er der tale om et direkte indblik i utallige af de dispositioner, der var nødvendige for Ted Sorensen at udføre i John F. Kennedys tjeneste. Bl.a. at arbejde i baggrunden med den grå emininences diskretion og f.eks. være med til at forhindre amerikanske luftstyrkers bombardement af Cuba i starten af tresserne. Et bombardement der med usvigelig og militær præcison ville have udløst en 3. verdenskrig.
Hvor tæt, vi var på, fremgår egentlig af hidtil ukendte dokumenter, som bogen fortæller om. Nemlig at der i dagene omkring krisen var så mange modsatrettede meninger om løsningen af den, at den tilsyneladende har fravristet nogle magtfulde mænd i Det Hvide Hus deres sunde dømmekraft og forsøgt at skrive en absolutistisk tale om bombenedkast og angreb. Til sidst valgte Kennedy dog at lytte til Ted Sorensen og lagde sig fast på en blokadeløsning over for Cuba.
Spændende læsning.
Vi er rigtig mange steder, omkring Berlin-murens fald, hvor Ted Sorensen holdt tale og tænkte tilbage på, hvad Kennedy ville have følt. Vi er med i Sorensens holdninger om Kennedys mange skruppelløse ekskapader. Vi er med også i Sorensens aner som dansk-russisk-jødisk unitar, som fortæller om forfædrenes gøren og laden i Bjergby på Mors, og vi hygger os med navne som Nielsen, Knudsen, Christensen, Larsen og Pedersen, noget ganske særligt og enestående for denne type bøger må man sige.
Der er mange dokumenterede og meget tilknappede episoder, bl.a. at John F. Kennedy uger inden mordet på ham var i fare for endnu et attentat, som kun ganske få i inderkredsen, heriblandt Sorensen, var betroede omkring. Her er billeder fra forfædrene på Mors, vi får indblik i Ted Sorensens forhold til Lyndon B. Johnson, og vi kommer nogle gange i direkte og nogle gange i sporadiske manifester godt omkring amerikansk og international politik.
Vi får en grundig lektion i taleskrivning. Det er kendt, at Ted Sorensen var en af Kennedys absolut foretrukne taleskrivere, og vi er naturligvis også med i Ted Sorensens særdeles politiske, diplomatiske og nuancerede liv efter Kennedys død.
Bogen er typisk amerikansk, "jeg gjorde sådan og sådan, jeg kom, jeg så, jeg sejrede"; det hele kan godt blive lidt for pretentiøst. Omvendt så er det jo den absolutte elite, vi får nogle af hostoriens vingesus fra, så på en eller anden måde er det også berettiget. Heltebegrebet florerer i de tidligere tressere, hvor der er brug for helte til at bringe os væk fra de triste minder om en ødelæggende 2. verdenskrig og at komme ind i en ný æra. Vi får berettet, hvad virkelige helte er skabt af. Måske Ted Sorensen VAR en af dem.
At han var overordentlig tæt på de inderste cirkler i Det Hvide Hus er uomtvisteligt, om han i realiteten også var en af dem, der i krisesituationer næsten styrede huset ved at støbe kugler og rådgive, det kunne man med en vis ærefrygt egentlig godt få opfattelsen ved læsningen af denne ret følelsesladede, meget detaljerede og enormt spændende og velskrevede bog.