Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Struensee af Asser Amdisen

Asser Amdisen
Struensee
287 sider
Lindhardt og Ringhof

En fremragende fortælling om Struensee, der havde mere magt end måske godt var, og som satte sit fingeraftryk i Danmarkshistorien så eftertrykkeligt, at eftertiden gang på gang må tage sit til hovedet over, at det kunne lade sig gøre. Med kløgt og snilde kom Struensee til at få afgørende betydning for beslutninger i historien dengang.
Asser Amdisse gør udover at fortælle en god historie om datidens politiske handlinger og kongelige sovegemakker, ja så gør han op med mange andre historiske fremstillinger af tiden med Struensee -, der som bekendte endte sit liv brutalt og ondt på skafottet efter, at han var faldet voldsomt i unåde efter affæren med Caroline Mathilde.
Vi får rigtigt mange flotte anekdoter om det politiske miljø dengang. Og også nærmest krimi- og detektiv-anekdoter, når vi får at vide, hvordan tjenestefolkene - måske - har lagt mel i gangene på Christiansborg for at forsøge at afsløre forholdet mellem Struensee og Caroline Mathilde. Og i den politisk/økonomiske ende får vi en række opremsninge på, hvordan Struensee tog initiativer til gennem dispositioner i handelslivet at skaffe penge til Danmark.

I bogen blotlægger forfatteren et helt usædvanligt liv fra vugge til grav og sætter Struensees liv i forhold til oplysningstidens danske og europæiske tænkning. Vi er med helt inde i de kongelige gemakker og intrigernes kringelkroge, og på vejen finder forfatteren nye oplysninger og rydder op i de mange fejlfortolkninger, Struensee har været udsat for.

Bogen forsøger at besvare det spørgsmål, der har skilt vandene siden historien udspandt sig: Var Struensee en opportunistisk skurk, der kynisk tilranede sig magten i Danmark? Eller var han en tragisk helt, der forelskede sig skæbnesvangert i dronning Caroline Mathilde og kæmpede for oplysningstidens idealer i et formørket og konservativt Danmark? Eller var han noget helt tredje? Bogen er en opdateret og revideret udgave af Asser Amdissens roste Struensee-biografi Til nytte og fornøjelse fra 2002.

Asser Amdisen (f. 1972) er historiker, foredragsholder, historiefortæller og offer for en snart 15 år lang Struensee-besættelse. Han har tidligere arbejdet på en lang række museer b.la. Frederiksborgmuseet, Gammel Estrup og for Kongehuset. Han har været museumsleder i Aabenraa, højskoleforstander i Ryslinge og er i dag forfatter og historiefortæller.

Flot arbejde.