Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Start Smart! af Kille Enna m. fl.

 

 

Start med den gode tid til den smarte morgenmad

 

  
  

Start Smart

Masser af opskrifter, inspiration og tips til en god morgen

Forfattere: Kille Enna, Else Guldager, Maise Njor, Helle Brønnum Carlsen, Janne Hejgaard, Martin Hildebrandt.
Udgivet af Mejeriforeningen

 

Igen i år har Mejeriforeningen ladet en flok unge mennesker på Banegården dele brune papirsposer ud med morgenmad samt en lækker, lille bog med masser af opskrifter - såvel på føde som omstændighederne omkring indtagelsen af den. Det er især det sidste, der gør bogen læseværdig.

Den nøjes nemlig ikke med at fortælle, hvorledes man sammensætter et godt morgenmåltid og, hvor vigtigt, det er for en god start på dagen. Tonen hele vejen igennem er, at vi skal skabe rum, ånd og plads for, at vi kan trives og helst trives sammen på denne meget vigtige del af dagen.
Visse steder kan bogen blive en tand for pædagogisk, når den opfordrer til, at de hurtigste og kvikke skal stille morgenmaden frem til de andre. "Kan du ikke sørge for, at frugt, mysli og mælk bliver sat frem, mens far laver kaffe, té og barberer sig. Er der noget, du ellers kunne tænke dig at gøre". Hm hvor velopdragent -, hvad mon trætte og umulige børn en grå morgenstund efter en urolig nat vil sige til den svada . ..  . Budskabet er der dog ikke noget galt med, bogen emmer af opfordringer til familiesammenhold, at man passer på hinanden, og at man ikke mindst trives med hinanden fra starten af dagen, man skal gå mæt og glad i møde.

Man bliver eftertænksom ved læsningen, der giver alskens råd til den travle børnefamilie - rådene virker overkommelige som den med at stille vækkeuret 10 minutter før for lige at kunne komme til at nyde hinanden og morgenmaden lidt mere inderligt og den med at udnævne en bestemt hylde i køæleskabet til morgenmadshylde og til idéen med, at morgenmaden i perioder bør være den samme fra dag til dag for at skabe tryghed.

Der er også et ganske  morsomt essay om en familie, hvor alt går galt til morgenmaden, hvor lilleebror spiser blødkogt æg med skal, og moderen ikke gider nogetsomhelst før klokken 9. . . . . .

Vi bliver som forældre fortalt råt og uforsødet, at nogle børn sover mere, hvis familien ved f.eks. skilsmisse og sygdom sover mere, og at det er de voksne, der bestemmer (og må sørge for, red.) at afstikke kursen for det sunde, nærende og dejlige morgenmåltid, der kræves som bund for den koncentration og energi, som børnene skal bruge resten af dagen.

Og så er der altså alt efter temperament den virkelig lækkerbidsken, at gode intentioner og hensigtserklringer altså ikke er nok: At have tid er en rigdom. F.eks. til at anerkende transporten mellem hjem og skole. Morgenappetit er én ting, ro og tid omkring spisesituationen noget andet. Det hele skal gå op i en højere enhed, hvis børn skal have noget indenbords før skole og børnehave.

Man må sige, at bogen her lægger vældig fint op til, at alting går op i en højere enhed - lige fra kalk, knogler, ernæring, lavere blodtryk, klassisk rugbrød af surdej til altså hvordan man tryller mere morgentid frem.

Bogen kan bestilles på Mejeriforeningen