Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Sommerferie af Katrine Grünfeld

 

Sommerferie - elegant og værdifyldt

 

Katrine Grünfeld
Sommerferie
118 sider

Kr. 149,-

Gyldendal

Det kommer som en stor overraskelse, at bogen med mærkbare hug og som en boomerang med præcis determination er så god til at få fyret op under læserens følelsesliv. Hold da op. Wow. Av av av, siger man mange gange undervejs i bogen, når den mandlige hovedperson bare er for grov over for sin kvindelige medspiller. Og vi genkender offeret hos kvinden, som finder sig i næsten hvad som helst og i hvert fald ikke siger ret meget om, hvad hun føler. Endsige handler på det. Og mens raseriet koger i hende over de ting, der passerer hende, mens hun bare passivt står og ser på, flyver raseriet både øjeblikkeligt og over tid ind i læseren. Og se, SÅ er vi dér, hvor litteratur virkelig kan bruges til noget. Hvor vi får en tyndbenet handling serveret på et sølvfad, mens omstændighederne bliver forelagt, så de borer sig vildt ind under huden på os og får os til at tage afstand fra begge hovedpersoner. Det vil sige at tage afstand fra de kamre i os selv, som de to arketyper repræsenterer.

Arketyperne er en fuldstændig forstokket, uempatisk og følelsesafstumpet mand, Jakob,  som er gift med sin stort set handlingslammede Johanne. Sådan ser rollefordelingen  i hvert fald ud på overfladen.

Tingene imellem to elskende i ægteskabet sker bare eller sker ikke for øjnene af dem - og imellem dem. De evner ganske enkelt ikke at rette op på noget, der er dømt til at mislykkes, fordi de i den grad mangler redskaberne, og vi ser ægteskabets nærmest farcelignende sejlads gå på grund under en sommerferie på Fanø. Og mens det, der må ske, sker også lige foran læserens øjne, så ser vi i vort stille sind  hvorledes de to som hundredetusindvis af andre ægtefæller bedøvet bare vil vandre bevidstløse omend slagent håbefulde videre ud i et nyt parforhold, hvor fuldstændigt de samme ting vil ske, måske i anden forklædning, for de to ikke ser ud til at have evne til at arbejde med sig selv før om hundrede år eller en tragedie.

Det gør bogen yderst interessant. Der er naturligvis altid noget, der kan gøres. Hvad er individuelt, men når følelser kommer i kog hos en læser, er det fordi man et sted har behov for at få set på nogle af de ufuldstændige sider i ens eget liv, som bogen sætter spot på. Det tomrum f.eks. der hurtigt kan opstå i ens eget liv, fordi man er gået efter det forkerte, og således projícerer såvel skyld som længsel efter noget bedre over i ægteskabet eller familielivet, venskaber eller noget helt fjerde.

Ultimativt kan man sige farvel til forholdet med selvrespekten i behold. Ikke engang det formår Johanne og Jakob, fordi der er ubetalte regninger undervejs, som ingen har taget ansvaret for.

Sommerferie er skrevet i et meget fint og letflydende sprog, en hurtigt læst roman, nærmest et feriebrev fra Fanø, et vindpust fra vest, som giver os indblik i andre menneskers liv og dermed bliver et vindue indadtil mod vore egne værdier og udviklingspunkter.

Simplificeret kan man hurtigt blive enig om, at SÅDAN vil man i hvert fald ikke være som mand, og SÅ ukærlig er man i hvert fald ikke, mens krav om en mere direkte og konfronterende væremåde og sigen fra og til kunne ønskes hos kvinden.

Nuanceret handler det hele om, hvad man har med sig af redskaber IND i et ægteskab, og hvordan det sejler på grund ved Fanø og andre steder, hvis ikke man hele tiden leder efter masten og sætter sejl til såvel de stormvejr og skær, der konstant lurer langs kysten, som i de mere fredfyldte indsejlinger i blikstikke vand mod kærlighedens og hengivenhedens rolige havneanløb.

Sommerferie beskriver simpliciteterne såvel som den overlader til læseren at finde nuancerne i sig selv.

Elegant og værdifyldt.