Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Skrædderen af Lisbeth Smedegaard Andersen

Lisbeth Smedegaard Andersen
Skrædderen
500 sider
Kristeligt Dagblads Forlag

En meget dygtigt skrevet bog om det 19. århundrede og datidens, danske kulturhistorie. Vi ryger ind og ud imellem historiske kulturpersonligheder, erhvervsmæssige dramaer, datidens lobbyisme, rejser til London, selskaber i det indre København, ja som ihærdig og lidenskabelig aftager af historisk stof kan man simpelthen ikke få det serveret bedre og mere livagtigt.

Det er en tidligere udgivet lillebitte bog fra forfatterens oldefar, skrædder Ulrik Ipsen, der har bragt hende på sporet af denne nye og meget levende måde at fortælle historier på.
Med Ulrik som gennemgående figur når vi at stifte bekendtskab med så forskellige navne som Brandes, Thomasine Gyllembourg, sønnen Johan Ludvig Heiberg, Heinrich Hansen, Viggo Hørup og mange, mange flere.

"Min oldefar var opdraget til at vise respekt for dem, der i kraft af alder og erfaring indtog betroede stillinger i samfundet. Selv om hans far var optaget af den franske revolution . . . ". Sådan beretter forfatteren om oldefaderen og fører os på autentisk vis ind i datidens verden over de toppede brosten i det indre København, ned til spadserturerne i Paris, til oldefaderens arbejde på et mindre værksted og til duften af skønhed på de store kunstsamlinger, han beså, og til det fransk, han forsøgte at tillære sig for at kunne klare sig til husbehov -, og hans arbejde som skrædder for datidens borgerskab.

Skrædderen er en dejlig, dejlig historiefortælling, og man bliver helt ked af, at den holder op, at den ikke er i tre bind eller lignende, for den beskriver såvel med saglig grundighed og poetisk ynde de detaljer og samtidig den storhed, der var nogle af hjørnestenene til det Danmark, vi kender idag.