Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Samme dag næste år af David Nicholos

David Nicholos
Samme dag næste år
464 sider
Thaining og Appel

Det her er den slags romaner, man som anmelder ønsker at læse to gange, én for det professionelle, én for noget til ens egen kultur og opfattelse og dannelse. Noget af det første, øjnene falder på er, at området Plimrose Hill - som i Fay Weldons bog af samme navn - er med sammen med det ligeleledes det ærværdige London Tube-Stop Camden Town. Der er noget fint, lettere aristokrati over bogen ved første øjekast, den er spækket med navne som Scott, Piccadilly-linjen, Emma, Dexter, Leytonstone, Oxfordshire, Stomfulde Højder og The Isle of Dogs.

Senere i bogen støder mere moderne approaches til som Grease, CD-afspillere og Feministbevægelsen.

Bogen har en klangfast bund af nogle stabilt og klassisk over sig, og det er på dette landskab, handlingen opbygges, og løjerne tager fart.

To studerende, Emma og Dexter vågner op sammen efter deres dimmissionsfest. Foran dem ligger hele deres voksne liv fyldt med uanede muligheder. Hvilken vej vil de hver især vælge? Og hvor vil de de næste mange år hver især befinde sig.

Et stort venskab udvikler der sig mellem de to, og vi følger deres liv på samme dag hvert år gennem tyve år.

Daily Mirror har anmeldt bogen til at blive en moderne klassiker. Den bliver i hvert fald filmatiseret her i foråret, og det er ganske fortjent, for det er der på alle måder materiale til i bogen her. Hvem har ikke en drøm om at følge sin bedste ven, klasse- legekammerat, elskende et stykke på livet. Hvem tænker ikke lejlighedsvis tilbage på, hvordan det nu gik ham eller hende.

Bogen her tager os på en finurlig måde ved hånden og udlever disse drømme sammen med os og legaliserer dem. Den gør det på en forfinet måde som noget, man egentlig bør gøre for at følge livets cyklus.

Der er rigtig meget London og geografiske steder i bogen, hvor man nærmest kan føle og høre de forskellige accenter fra de forskellige personer. Der iøvrigt brillerer overlegent med nogle fantastiske replikskifter. Og så er der noget at tænke over, som taler til noget, som mange af os utvivlsomt har prøvet:

"Jeg elsker ham, tænkte hun, jeg er bare ikke forelsket i ham, og desuden elsker jeg ham ikke. Jeg har prøvet, jeg har gjort mit yderste for at elske ham, men jeg kan ikke. Jeg er igang med at opbygge et liv med en mand, jeg ikke elsker, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre ved det".

Velkommen til en bog, man på engelsk vil kalde bred, mægtig, andægtig, sjov, humoristisk, og som i og for sig temamæssigt kunne foregå til alle tider og alle steder.