Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Romersk Rapsodi af N. Birger-Christensen

N. Birger-Christensen
Romersk Rapsodi
312 sider
Forlaget Ådalen

Der er så meget at se i Rom, at bruger man tiden på at kigge i rejselekture undervejs, så misser man livet i byen. Det er derfor, det er vigtigt at komme igen og igen -, for når indtrykkene er fordøjet, så er det sjovt på vej hjem i flyveren at give sig i kast med f.eks. dette lille mesterværk om det, man normalt ikke ser, når man er der. Historierne BAG de sjældne, slebne og gennemsigtige vinkarafler, indført ved dekret af en pave, så man kunne SE vinens farve.

Vi får også en fremragende gennemgang af bygningen af Kapellet for Knud den Hellige, der blev myrdet i Alabani Kirke i Odense, og hvordan paver og munke i den grad har været involveret i optakten til og tilblivelsen af bygningsværket, der skulle stadfæste og være et mindesværke over de mirakler, Knud mentes at have foretaget. Der er et enormt afsnit af bogen, en af rapsodierne, om tilblivelsen, der nu foregik lidt pudseløjerligt ved, at Christian Payngk, der mente, at Knud skulle tildeles et kapel, blev henvist til pavens bror, en kardinal, der så satte kammerlitergeneralen til at anvise ham et kapel, der egentlig var anvist til en anden helgen. Denne havde dog kort forinden fået opkaldt en kirke efter sig. Og så mente munkene jo nok, at Knud kunne få kapellet

Vi får naturligvis også historien om Vatikan-staten, der jo er blevet til under nogen dramatik, 11. februar 1929 helt nøjagtigt, og vi får at vide, at staten har egen jernbane på 862 kvadratmeter, en sjov detalje. Vi får også en mange gode detaljer om broerne i den historiske by, herudover naturligvis Ponte Mollo.

I det hele taget er bogen fyldt med megen poesi og skønhed og mest af alt en masse kære detaljer, der både vil være noget for den førstegangs-besøgende og de gengangere, hvoraf forfatteren selv må siges at være blandt de yderst trofaste med måske et par gange om året siden 1962.

Anekdoter og små, muntre illustrationer går smukt hånd i hånd hen over siderne, der er hurtigt og letlæst trods en meget stor detaljerigsom, som naturligt nok bunder i en solid viden om Italiens hovedstad.

En smuk bog der indeholder en masse fabuleringer om Rom i fortid, historie og nutid, såvel i gadebilledet som tanker om de forskellige paver over forfatterens karaffel rødvin.

En hyggel og jovial bog er det nemlig også.