Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Politik der forandrede Danmark af Kaare R. Skou

 

Kaare R. Skou
Politik der forandrede Danmark
586 sider
Sohn

Det er noget af en mursten, Kaare R. Skou har givet sig i kast med. Og, skal det siges med det samme. En skæg måde at rejse igennem Danmark på.
Det, der slår mest i øjnene, er den prætentiøse titel. Når det er sagt, så må vi vedgå, at det er jo sådan, det er. Der VAR vitterligt nogle ting igennem årtierne, der betød rigtig meget for rigtigt mange mennesker, og som var skabt af politikere, der enten var værdsat af deres befolkning eller det modsatte. For det meste er dette beskrevet i linjerne eller imellem.
Det andet, der springer i øjnene er nogle tilsyneladende ligegyldige , fremhævede kommentarer igennem bogen, markeret med gråt, og trukket ud af den ekisterende tekst. Men jo mere, man går gennem bogen, des mere finder man deres berettigelse.  For nysgerrigheden bliver vakt, det er en slags ekstra overskrift, et monument over den tid, hvert enkelt kapitel beskriver. Om det er sådan tilsigtet, er svært at vide, men det virker, og forlaget og forfatteren har arbejdet godt med bogen.
Vi kommer igennem en enorm og meget grundig tidsmaskine lige fra jordlovene 1919, tugthusloven, menneskerettigheder, gendarmeriloven, skoleloven. . . . .

Forlagets egen beskrivelse af bogen:

Politik der forandrede Danmark er 65 fortællinger om den mest betydningsfulde lovgivning i demokratiets tid. Meget af Folketingets politik bliver aldrig til andet end krusninger på samfundets overflade, men enkelte beslutninger bliver stående generation efter generation. Bogen er fortællingerne om beslutninger, der satte sig spor i eftertiden og politikerne bag dem, som langt fra altid er de politikere, der er gået over i historien som de store. De er politikerne i lovgivningens maskinrum. Gennem de 65 fortællinger møder vi de overvejelser, de gjorde sig, følger de kampe, de kæmpede og får at vide, hvor skillelinjerne gik. I den betydende lovgivning gik de ofte helt andre steder, end vi i dag forestiller os, når vi møder den politik, der forandrede Danmark. 

Værnepligten . Grundloven . Næringsloven . Jernbaneloven . Valgmenighedsloven . Gymnasieloven . Fabriksloven . Den Skandinaviske Møntunion . Gendarmeriloven . Margarineloven . Arbejdsmarkedets Grundlov . Parlamentarismen . Indkomstskatten . Skoleloven 1903 . Loven om menighedsråd . Navneloven . Prygleloven . Dagpengeloven . Den første afgiftsbuket . Augustloven 1914 . Kvindernes valgret . Retsplejereformen . Naturfredningsloven . Jordlovene 1919 . Medhjælperloven . Tugthusloven . Straffeloven . Socialreformen 1933 . Racehygiejnen . Ferieloven . Kommunistloven . Retsopgøret 1945 . FN . Marshall-hjælpen . Retskrivningsreformen . NATO . Folkepensionen . Folkeskolereformen 1958 . U-landshjælpen . Helhedsløsningen . Indvandrerstoppet . Momsen . Personregisterloven . Styrelsesloven . SU . Kildeskatten . Sygesikringen . EF . Miljøreformen . Bistandsloven . Efterlønnen . Udlændingeloven . Kartoffelkuren . Det Indre Marked . Storebæltsforbindelsen . TV 2 . Det Nationale Kompromis . Menneskerettighederne . Arbejdsmarkedsreformen . Tvindloven . Antiterrorloven . Irakkrigen . Arvefølgeloven . Indvandrerprøven . Finanspagten


Kaare Skou kommer hele tiden med nogle pudsige kommentarer. Han er jo kendt for at mejsle verbalt med hammer og segl. Anders Fogh Rasmussen var et ordensmenneske. (Jo tak, det er vist ganske alment kendt. Og minsandten om det så ikke gentages i billedteksten lige overfor på side 506). Videre et andet sted i bogen: Det havde så at sige aldrig været hensigten, at den arbejdskraft, der kom først fra Tyrkiet og senere fra Jugoslavien og Pakistan, skulle blive her i landet.". (Det ved vi vist godt, men mon ikke det nu så er slået fast). Eller hvad med denne: Managementdrengene slog først til en generation senere. (Kaares helt egen holdning til nye ord som proaktiv). Og så får vi også forfatterens tilsyneladende benovelse af trafikmafiaen med på vejen: Man var i godt selskab, når man var sammen med den jyske trafikmafia. (Er det en statisk sandhed eller en konstatering i opløftet stemning efter en tur i Snapstinget. Den lader vi så stå et øjeblik).
Der er sådan et eller andet irriterende ved Kaare R. Skou. Han pensler tingene ud, så vi føler os helt udsplattede. Men vi må så erkende, at hans viden er enorm, og at han gerne øser af den. Og denne bog er en af dem, vi får viden af og tilmed en sund travetur gennem Danmarkshistorien.
Flot bog.