Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Pigen fra Auschwitz af Morten Vestergaard

Morten Vestergaard
Pigen fra Auschwitz
208 sider
Jyllands-Postens Forlag

Fange nr. 74.853 fulgte pige fra Fredericia, Arlette Andersen, i næsten et halvt århundrede, inden hun gav sig til kende og fortalte nogen den grusomme beretning, der nu kærligt og nænsomt bliver fortalt til os af jourlisten Morten Vestergaard. Arlette Andersen var fange i KZ-lejren Auschwitz-Birkenau. Hun blev arresteret af Gestapo i 1943 i efteråret, og ankom afkræftet to år senere af sine forældre i Pris.
Vi bliver i bogen vidne til rystende beskrivelser og absolut vedkommende historier, lige fra hvordan det lykkedes Arlette fra Drancy-lejren at sende enkelte breve til sine forældre og til den dag i 1995, 50 året for lejrens lukning, da hun opdagede, hvem der var hendes virkelige frelser.
Det er er stof, så gåsehudene rejser sig. Lige ud af posen, så sårbart og enkelt og alligevel så stort og fremmedgjort. Men sådan var hverdagen altså for mange, mange mennesker dengang i de lejre, og alle de her år senere følte pige altså, at hun havde en pligt til at fortælle historien, for pludselig var der ingen, der kunne fortælle, hvad der egentlig skete.
Tårerne pressede sig på flere gange undervejs. Læs blot denne passage:

Jeg er sikker på, mine kære forældre, at hvis I så mit ansigt lige nu, ville I blive meget fortrøstningsfulde. Forestil jer en helt rund kugle, rund og rød, en rigtig baby. For at give jer et lille indtryk, så har jeg taget to kilo på, mens jeg har været her. Jeg er meget fornuftig, jeg spiser alt, hvad jeg kan, når jeg får chancen.
Enden er ikke langt væk, og snart skal vi være sammen igen.

Skrevet fra Drancy-lejren, der for Arlette blev en noget anden oplevelse, end det var så mange andre beskåret.

En rørende og meget intens beskrivelse af livet i lejrene for en lille pige.