Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

På tværs af musik af Eva Fock

Eva Fock
På tværs af musik
286 sider
Wilhelm Hansens Forlag

 

Det er simpelthen et musikalsk vidunder i bogform det her. En musikbeskrivelse sat på bogstaver - og ikke på noder -, der får en til at synge ved enhver lejlighed og forsøge at sammensætte de matetmatiske formler, som enhver musikalsk approach og komposition er bygget op af.

Det spændende ved den utroligt smukke bog og meget flotte gennemgang af overraskende detaljer fra den typiske halvcirkel-opstilling af et andalusisk orkester, til forskellene mellem danske og rumænske bryllupper og til ornamentik-begrebet i musikkens verden; man får meget mere at vide, end man regner med, når man bare bladrer igennem bogen og utroligt megen værdifuld viden, når man læser den fra ende til anden.

Det er en lille perle, nej det er en stor perle, frembragt med sans for illustrationer, opæstning og tilgang til, hvad såvel menigmand kan blive klogere af og deciderede fagfolk i en anden boldgade nok bør vide.

Bogen er en skatkiste af indsigt og med en meget, meget stor begavelse og viden fører Eva Fock os ikke bare på tværs af musik, men på tværs af kulturer, der frembringer musik og fortæller os bl.a., hvornår den og den bygning, som rummer musik, er opført og til hvilket formål, vi kommer tæt på det persiske emsemble med santur-spilleren, den persiske radif, man kommer lige til at strejfe habsburgernes historie og dens betydning óg ramme for musikken, og vi bliver ført med til 1700-tallets udgravninger af Pompei og Herculanam, der får betydning for antikkens udbredelse i Europa, hvis byggestil så bliver kaldt klassicisme -, og herved er vi så fremme ved den klassiske musik.

Sådan beskriver bogen meget flot omstændigheder, tilblivelse, baggrunde og rammer for musikken på mange forskellige måder og niveauer.

Hertil kommer en meget stor fortællerglade om alt det tekniske i musikken og matematikken, nodernes opbygningen og orkestreringen.

Lydens elementer, organiseret af mennesker samt betydningsbærende udtryk er tre af de begreber, bogen omtaler, og som læseren kan plukke dusinvis af elementer udfra til opbygning af eller supplement til deres musikforståelse.

En bog der åndeligt, vidensmæssigt og mentalt taler til en masse sanser og fortjener stående ovationer. . . .

Godt gået.