Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Om lidt springer træerne ud
af Jens Christian Grøndahl

Læs den og bliv klogere på dig selv

Jens Christian Grøndahl
Om lidt springer træerne ud
212 sider
Politikens Forlag

 

Det er heldigt, at vi har Jens Christian Grøndahl. Gennem årene har han beriget os med så mange, gyldne øjeblikke i litterære stunder, at det nødvendiggør et kendskab til den dybere mening med hans ord og en indtrængen i hans bevidsthed. Begge dele og meget mere til får vi i denne vidunderlige biografi. Det er litterært guf og lige ud af landevejen med tid til eftertanke og refleksioner på vel hver eneste side, sådan virker det i hvert fald. Hvad får et menneske til at kunne bidrage med så mange ord om menneskets kroge og afkroge. Det ved vi meget mere om, hvad der skaber sådan en person, når vi har læst bogen.
Et sted i bogen beskriver han barnet, der ustandseligt vælter noget, fordi hun løber ind i de voksnes forbehold overfor hendes brusende overskud af sulten glæde.
Smukkere kan det vel næppe siges om forholdet mellem livet, der bliver kvalt af døden, fordi døden som trussel lever i os alle og ikke mindst i de forældre, der ud fra egen opdragelse og erfaring ikke kan rumme det liv og den spontanitet og opgør med stilstand og konformitet.
Opgøret har Jens Christian Grøndahl taget på sin måde mange gange i sit forfatterskab, og han tager det med store skridt i bogen her, der lærer os rigtig meget om mennesker. Læs blot en beskrivelse på samme side om ensomheden bag et menneskes støj og "den uforløste længsel bag hendes overdrevne generøsitet".
Sådan er der beskrivelser og menneskekundskab på skrift overalt i bogen, og det fornemme er, at vi ikke kan komme uden om, at det denne gang er oplevet af en levende person, nemlig Grøndahl selv.
Det giver biografien perspektiv og mening, som påfund i andre romaner giver dem mening og liv. Den her bog skal der tid til, mindst en lang eftermiddag med te og hygge, alene, dvælen og refleksioner, for kommer man ind i Grøndahl, så kan man ikke undgå at komme under huden på sig selv. Og det er vel det flotteste, man kan opleve med en biografi, at den vækker os til live.