Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Netherland af Joseph O`Neill

Overraskende morsom og drønspændende

 

Joseph O`Neill
Netherland
Forlaget Klim

Nogle gange skal der store og påtvungne forandringer i ens liv til, før man for alvor finder livet. Det er, hvad denne bog handler om skåret ind til benet. Meningen med livet er jo ifølge de kloge det, der sker hen ad vejen og måden, man forvalter sin skæbne på. Og når man tør bryde nogle grænser, der gør nas at gå igennem. Men som man vel ude på den anden side, at uden dette var man aldrig nået dertil, hvor man er nu . . . osv. Nu er bogen henlagt til New York, og er en manifestation i personlig udvikling på den ene side - og skæbnebestemt handlingsfortæthed på den anden. At den så også er overraskende morsom ved ind imellem at komme med sproglige betragninger, man aldrig har hørt om før, det gør den levende - og samtidig dyb og eftertænksom. For hvad er det nu lige, man skal sige om dette hersens begreb . . . .Hør blot her: ""Som en gammel dør har en mand over en vis alder historieforårsagede huller og knaster af den ene eller den anden slags, og en kvinde, der har tænkt sig at gøre brug af ham, må forvente et vist arbejde med sandpapir og spartel".

Kan det siges smukkere?

"Men selvfølgelig er det ikke alle kvinder, der er interesserede i den slags istandsættelsesprojekter, ligesom ikke alle mænd kun har en ting på hjernen".

Sproget KAN i visse passager være lidt anstrengende, men ved nærmere ovejelser skyldes det, at det ikke altid er helt mundret og aggressivt udfarende som i megen anden litteratur. Det er et plus på den måde, at vi kommer til at overveje, hvorfra vi kommer, hvorledes sprog og tanker er opstået i vore forfædres hjerner, og at vi bare er en del af en cyklus, der nu forsøger at finde nye meninger med livet.

Handlingen i romanen er hæsblæsende invordes og udvordes. Der er sofistikerede - og antydningsvise glimt og stemningsbeskrivelser fra f.eks. New York og Chelsea Hotel.

At hustruen til hovedpersonen flytter hjem til London efter terrorangrebet i New York i 2001 er i og for sig såvel en parantes som en drømmenes overdrevenhed, der letter forståelsen. Denne gang er det en kæmpebegivenhed, der udløser vor hovedpersons vej mod andre stier at betræde; men helt sikkert er det, at han hen ad vejen vil blive mere opmærksom på de mindre angreb og skønhed, som kan kurssætte livet på en helt anden måde, end det var igår.

En bog vi alle kan lære noget af.