Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Natasja
af Rasmus Poulsen & Karen Mukuba

Et liv der ville leves - smukt stort og forbilledligt

 

 

Rasmus Poulsen & Karen Mukuba

Natasja

Poltikens Forlag

399 sider

 

Selv om man ved, hvordan bogen ender, så får man lyst til at stortude og hamre bogen ned i gulvet, da Kirstine, Natasjas mor, på bogens side 355 telefonisk erfarer om sin datters død på Jamaica.

Føelserne går nemlig et enormt stykke under huden i denne uhyre velskrevne bog, der er fortættet af handling og forkælet med præcise og meningsfyldte ordvalg.

Natasja var en af 90ernes  reggaekunstnere med forkærlighed for heste, Christinia og Jamaica. - Herudover var hun begavet med en nysgerrighed, åbenhed, tilllid og imødekommenhed over for livet, der kan tage pusten fra enhver, som investerer i denne blændende fortælling om en piges kampe gennem tilværelsens op- og nedture. Dem er der rigtig mange af for en pige, der ikke ser andre valg end at leve stærkt og så ender med at dø ung.

Det er lykkedes forfatterne at få denne hæsblæsende stemning om et vildt liv ned på omkring 400 sider. Det hjælper undervejs, hvis man har kærlighed til øen helt derovre og reggaemusik og rastafari, men det er ikke et must, for vi får detaljer nok serveret til at få indblik i, hvorledes en pige stædig fra barnsben og kamplar som ung træder i karakter og skøjter ud over musik- forretnings- og potmiljøer for at sige ja tak til livet.

Om det er et af formålene med bogen, ved vi ikke, men det er i hvert fald som sådan, den også kan bruges.

Tror man på de højere magter, skæbnen og universets mening, så viser det sig, at der er masser af varsler undervejs i Natasjas korte liv, der viser, hvilken vej, det må gå. Inden da har hun så nået at sætte sine umiskendelige, kærlige og målrettede fodspor, og dem er det lykkedes forfatterne og diverse fotografer i bogen her at videregive til gavn og glæde for os, der vil og tænger til at have indblik i en kultur og en personlighed, der ligger et rigtigt godt stykke væk fra det satte, pålidelige og konforme.

Vi kommer godt og grundigt rundt i masser af følelsesspektre som svigt, ydmygelser, sorg, glæde, stress, pres, ja alt hvad der bærer et liv igennem, og forfatterne lægger ikke fingrene imellem. Gennem et hav af interviews med Natasjas nære, kommer de hele vejen rundt om denne meget særlige personlighed. Kun en håndfuld gange træder de ved siden af stilen ved at skulle helgardere sig ved at sige "sagde den og den", eller noget i den retning. Det er detaljer, irriterende i forbifarten, men absolut ikke spor, der kan rykke ved den kendsgerning, at dette er en meget læseværdig bog om et liv, der leves af en pige forlæns, som med en megaappetit på livet bare trykker speederen i bund.

Natatasjas fravær fra undervisningen i sin skoletid er proportional med fraværet af almindelig, borgerlig dannelse og opvækst. Det er befriende at læse, hvorledes Natasja indirekte og nu efter sin død fører læseren gennem en labyrant af autodidakte måder at være på, som det lykkes forfatterne at beskrive som lige så naturlige og almengyldige som alt muligt andet.

Med andre ord: Natasja ville give en hatfuld i det hele, sålænge hun havde en mission at udføre her i tilværelsen, og så længe hun kunne få lov at ride sine heste og spille sin musik og give den max gaz.

Det fine ved bogen her er, at forfatterne behandler stoffet meget ydmygt og hverken ophøjer eller fordømmer deres hoved- eller birolleindehavere. Man følger som læser bare med, og episode efter episode afdækkes den nerve, der er inde i os allesammen, som rigtig mange af os holder nede, fordi vi skal leve et regelret og fornuftigt liv. Men som bliver vakt til glæde, overraskelse og eftertanke ved gennemlæsning af bogen her, der lige så vel kunne være en brugsanvisning i at leve livet på egne betingelser.

Et fremragende værk. Blændende fortællestil. Stor kvinde. Lev så dit liv for fanden. Drik dig i hegnet eller lad være. Gør hvad du vil og gi´ pokker i alt andet. Men husk at ha´ hjertet med.