Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Nådens omkreds af Jørgen Brekke


Jørgen Brekke
Nådens omkreds
310 sider
Politikens Forlag

Tak skal vi ellers have.

Kuratoren Efrahim Bond levende sprættet i stykker, herefter halshugget for så at blive hængt op i haven ved Edgar Allan Poe-museet, hvor han arbejder.

Så går det ud over bibliotekaren Gunn Brita Dahle ved universitetsbiblioteket i Trondheim, Norge, på samme facon. Flået og halshugget.

Hendes lig findes i en sikkerhedsboks på biblioteket. Boksen indeholder gamle bøger . . . . Meget sjældne og meget værdifulde . . .

Allerede her aner vi en sammenhæng og et link til fortidens litteratur.

Men man forsøger altså at opklare mordet, og den opgave tilskrives rarheden selv Odd Singsaker og den amerikanske kollega Felicia Stone.

De to kommer til at gå hånd i hånd mod opklaringsarbejdet, der naturligvis bumper ind i adskillige forhindringer undervejs -; 

Så er det, at vi lige pludselig et andet sted fra i handlingen kommer i berøring med en munk, fra 1500-tallets Trondheim, som er stærkt fascineret af de dissektioner og på, hvordan mennesket ser ud indeni.
Sin historie skriver munken ned i ’Johannesbogen’, som altså så bliver fundet 500 år senere i  . . . ja gæt selv, den sikkerhedsboks, som Gunn Brita Dahle findes flået og myrdet i.
Enderne i det hele bliver spundet rigtig godt sammen, og man forstår på en eller anden måde godt, at Jørgen Brekke har valgt netop Chris Isaak som underlægningsmusik fra en bilradio. Det er jo sådan en slags fistelstemme, klar og alligevel uklar, som kryber under uden på en, og som er med til at forstærke en lettere gyselig stemning, hvis det er det, der skal til, ligesom den kan fremelske romantik.
Chris Isaak er taget med i anmeldelsen her som eksempel på, at forfatteren har styr på sine hjælpemidler og ved, at for at en historie skal gå rent ind og ruske i folk, kan det være på sin plads med nutidig relevans på hylderne. Når man så også læser, at bogen refererer til lægekunst på Sicilien i 1400-tallet . . så bliver den ligefrem en historisk platform.