Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Mytteri af John Boyne

John Boyne
Mytteri
446 sider
Forlaget Punktum

 

Livet og eventyret holder . . .

 

At en god historie udmærket kan fortælles igen og igen og og med tiden endda med fordel tilføres noget nyt er Mytteri et godt eksempel på. Vi kommer til at tænke på adskillige Fulton-drenge, når vi får serveret beretningen om den 14-årige Turnstile, der får valget mellem kachotten og et år på HMS Bounty. Han vælger det sidste, og så kan det nok være, han kommer i lære hos kaptajn Bligh. Han bliver endda fra dag 1 kaptajnens personlige oppasser, hvilket man ellers i det virkelige liv nok ville stille spørgsmålstegn ved, om den holder med så uprøvet og så lidet søbefarent et menneske. Men kaptajnen må jo her have været været menneskekender, og eventyret skal da også have sin start, så ok.
Vi kender jo udmærket historien, men den bliver nu ikke mindre spændende af, at Boyne har valgt at lade fortælleren være et ungt, naivt menneske, som kommer i kløerne på et søulk, der ved en hel del om dagen, vejen, natten og menneskene.. Ydmygheden over drengen, der undervejs vokser sig til at være et ansvarligt og modent menneske, holder hele vejen igenne, og det er en smuk skildring. Det er smukt at se, at selv om et menneske af nød har måttet ernære sig som lommetyv og sælge sin krop vokser sig menneskeligt stor -, fortjenesten er en blanding og flid, åbenhed og held -, og i det her tilfælde, at han mødte kaptajn Blight.
Vi får naturligvis masser af sørøverhistorier og stemningsbilleder fra usle knajper og garvede søens folk, der nok ved, hvad de skal gøre ved den og den, hvis de møder ham igen. Vi kommer alle de eksotiske steder hen, som vi nu kender fra historien. Og vi er med, når uvejret raser, når kadetterne fortæller historier om de koner og kærester, de har forladt, og vi er der også, når officererne vender ryggen til blodige slagsmål, for det var nu sådan, man gjorde dengang. A man´s gotta do . . .
Men mest af alt er vi med, når drengens angst bliver forvandlet til mod, når naiviteten bliver forvandlet til ansvarlighed, når de åbne mund og polypper bliver til modenhed. Navlestrengen til skalten og valten med livet bliver kappet, og vi rejser over store have og ser alskens menneskelig opførsel for at nå frem til en indre rigdom og et tilbud til andre og bedre vejr under hans sejl . .
Sidste del af bogen er opdelt i dage, så vi kan følge med i, hvor hurtigt og hvor langsomt, mytteriet og forløsningen finder sted. Det bliver en god bog ikke mindre spændende af.