Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Møllehave Kort & Godt af Bjarke Larsen

Bjarke Larsen
Møllehave Kort & Godt
159 sider
Pressto

En dejlig, dejlig bog. Med undertitlen "300 udsagn om livet, døden & det imellem". En bog man har liggende på natbordet og tager frem igen og igen, ikke bare for at frydes over de enkelte, enkle og geniale grublerier over livet, asforismer, gruk, sætningsbrud, lyrik. Men for at genfrydes over alle 300 citater, der vil være velkendte for Møllehave-elskere. Og genfrydende er det for alle vi andre, der må tilbage for at se, hvad det egentlig var han mon nøjagtigt mente i det citat, vi læste igår. Det er naturligvis udtryk for enorm kunst og abnorm og nærmest bundløs visdom og evne til at iagttage, når Møllehave år efter år har kunnet berige os med ord, meninger, citater om alt mellem, undskyld det i denne sammenhæng letkøbte udtryk, himmel og jord. Det er også stor iagttagelseskunst hos forfatteren netop at vælge 300 citater ud, der gør bogen til en afbalanceret helhed.

Bogen indeholder de flere hundrede citater fra kronikker, bøger, foredrag, revyviser, klummer, salmer, bøger og andet, der gennem tiden er strømmet fra Møllehaves håndf.

Bogen er opdelt i emner som Glæden over Livet, Hverdagen, Livets op- og nedture, Glædens Gud, sorgens farver, børnene, Herdis (hans kone) og en masse, masse andre af livets store og små tilskikkelser. Bogen trækker i alle følelser. Er man det ene øjeblik opstemt og har grint og klukleet af, så går man videre til det næste, og så bliver man med ét så rørt, at tårerne er ved at strømme en ned af kinderne.

Denne sammensætning og umiddelbarhed i Johannes Møllehaves liv har Bjarke Larsen fanget uendelig godt og sammensat lige så godt, så den ene følelse vælter over den anden, og det vil sikkert passe Møllehave utrolig godt. For han er tilsyneladende netop dette følelsesmenneske, hvor det bare kører ud i et det hele, der bliver ikke holdt noget tilbage, genialitet, sammensætning og kontekst vælter ud af munden på ham med storslået humor til den ene side og nedslående sorg til den anden. Men alligevel en sorg, der gør, at livet leves, og intet går hverken tabt eller dødt.

Der er så meget at tænke over i dette lille mesterværk, at det bliver svært at finde en værdig efterfølger. Det skal man nok heller ikke. Det her kunne godt gå hen og blive en stående klassiker af udvalgte Møllehave-tekster.