Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Menneskets Historie af Caril Aydon

Caril Aydon
Menneskets Historie
455 sider
Rosenkilde

Bogen er helt opdateret til vore dage, hvorfor den bibringer en helt særlig klang og gør, at man bedre kan sætte sin cyklus ind i historieske sammenhænge. Masser af historiebøger er fyldt med facts fra fortiden, som det er svært følelsesmæssigt at forholde sig til. Denne murstensbog udmærker sig ved at have både Golfkrige og Tvillingetårne med i sine korte men meget præcise og tankevækkende kapitler om historiens gang. Hvem kan ikke huske, hvor de var, da de fik besked om katastrofen på Manhattan. Og når man kan forholde sig personligt til passager i en bog, er det lettere at forholde sig til hele cyklusens kontekst.
Man kan så undre sig over, hvorfor Saddam Hussein er med i bogen, mens hverken Clinton, Bush eller Obama er nævnt. Ej heller er Nixon og Johnson, hvem begge må siges at have været afgørende personligheder i Wietnam-krigen. Kennedy er der, men det er Truman ikke, og det var trods alt ham, der gav ordre til at smide menneskehedens første atombombe for at få stoppet 2. verdenskrig, sådan hedder det i hvert fald officielt.
Never mind. Vi kommer ikke uden om, at det her er en meget interessant og relektorisk bog, der indgyder respekt, idet den lægger op til megen eftertænksomhed og kommer bl.a. ind på de usagte og hemmeligholdte civile tab under 2. golfkrig. Sådan noget indgyder mere respekt for tekst og reseach end meget andet historisk stof, fordi der er levnet plads til fantasi og refleksion og, hvad de enkelte krige, opdagelser og geografiske tilblivelser har haft af konsekvenser for folkeslag og universel cyklus som sådan.

Vi har her en glimrende bog, der er til at blive klog af, dels fordi den har et kæmpespænd fra den afrikanske oprindelse til Kinas Værtsskab for De Olympiske Lege, og er man ikke til de lange, historiske udredninger, så kan man nøjes med de bag i bogen nævnte årstal over begivenheder fra år 6 millioner før Kristus og til 2008.

Utrolig modet at en forfatter før tage så stort et gab, hvis det skal ligne noget seriøst. Men alt i alt er han sluppet blændende fra det.
Vi kommer rigtig meget og rigtig vidt omkring i historiens gang, og det vi nærmest kan kalde for-historiens gang. Grækernes verden, Indiens fødsel, Kinas tilblivelse, Islams triumf, den europæiske tilblivelse, maskinens komme, globale krige, et stolt og selvsikkert Amerika - og meget meget mere. Fra kartoflerne i Andesbjergene til muddersteneshus i Pakistan. Fra kaffens økonomiske betydning for Brasilien til James Watts opfindelse af dampmaskinen.

Flot gennemgang af historie og landvindinger gennem millioner af år gør os nu i stand til at forstå bare lidt mere af os selv og, hvad vi kommer af. Bogen skal have stor ros for udover den historiske gennemgang at fokusere meget på, hvad evolutionen og de forskellige landvindinger har haft af konsekvenser for den almindelige befolkning og de daligdags arbejdere og ikke kun for politikere og magthavere.