Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Menneskeloven af Jakob Vedelsby


Jakob Vedelsby
Menneskeloven
269 sider
Aronsen


Hold da helt fast for en god bog. Det er meget sjældent, at en spændingsroman går så meget under huden menneskeligt, hvor drivkraften og urkraften - kærligheden og selvopretholdelsen - bliver udstillet så elegant og tidssvarende.

Handlingen er i og for sig ret så simpel, i tro vane med, at det mest komplicerede er det mest enkle i livet. En jurist i Udenrigsministeriet bliver efter et terrorangreb i København udsendt til den danske ambassade i Athen. Her bliver han ifølge oplægget på bogen konfronteret med sin fortid. Den er jo hørt før, denne gang bliver fortiden stemt op imod en mystisk græker ved navn Alexandros. Og lige med et fejer død, ødelæggelse, naturkatastrofer, sorthed og tristhed hen over Eruopa og giver os det wake-up-call, der åbenbart skal sendes ud til os, før alting er for sent.
Der er ingen tvivl om, hvad forfatteren vil med bogen. Han vil bruge sin kunstneriske frihed til at fortælle, at begynder vi ikke at behandle hinanden og verden noget bedre, langt bedre, end vi gør idag, så kan det komme til at gå ganske grueligt galt. Alene de sindssyge systemer, som vore arbejdsmiljøer og faglige relationer lever under, er et klokkeklart eksempel og en udkrystalisering af, at vort menneskesind er så ivrig efter kortsigtet vinding, at man helt har glemt, hvad det lange seje træk for menneskelig etik og visdom er for størrelser.
Menneskeloven er fantastisk opbygget, med et stramt og lækkert sprog, der udstiller ikke mindst Udenrigsministeriet som en skånsesløs og brutal affære, hvor det nærmest er alle mod alle -, ligesom det helt sikkert vil blive i klodens sidste dage også hvis ikke vi finder ud af at behandle hinanden ordentligt og tage vare på vore varme, menneskelige træk.

Metaforerne i bogen fyger rundt samtidig med en høj grad af spænding, der holder læseren rigtig godt fangen og hurtigt kommer ind i symbolikken, der er en stor del af handlingen, uden at Menneskeloven af den grund hverken mister spænding eller litterær kvalitet. Vi er ikke ude i korstog, blot i få løftede pegefingre, så de kan mærkes, men også som må anses for at være ganske realistiske.

Sproget i bogen er en klasse for sig - nutidigt, dynamisk, nærværende og dødkoncentreret. Der er ikke ét tillægsord for meget. Jakob Vedelsby ved nøjagtigt, hvad han vil med sit stof. Bravo.