Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Marco Effekten af Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen
Marco Effekten
512 sider
Politikens Forlag


Vi kan uden at blinke sige, at det er Jussis bedste bog til dato. Den har akkurat det, som Jussi-elskere sukker efter - og mere til. Spænding, høj sproglig standard og fremragende plots, der får hjertet til at banke og dit krimiego til at fryse til is. Jussi er menneskelig, provokerende, vidtløftig, varm og klog og fortjener alle de mange millioner, han har tjent på sine bøger. Han giver os nemlig millioner og af gode krimisekunder tilbage. Og så giver han os en på opleveren, når man lytter til ham som person. Arrogant og bedrevidende? Måske. Detaljeret og uudholdelig? Måske. Men er det en forbrydelse? Hvis det er, så er han i hvert fald god til at fremelske disse sider i os selv samt at skrive sig ud af det gennem sine bøger og give forbrydelserne pæn indbakning klar til storformat.
Jussi har gennem årene skrevet sig varm, lige så varm som en af de bedste underholdere, man venter på i et godt selskab til at gøre det bedre. Man ved bare, at den inviterede er et menneske, der gennem årene er så fortrolig med de, der inviterer, at han giver alt, hvad han har for at give selskabet det ekstra. Sådan er det også med Marco Effekten og Jussi. Det er tydeligt, at Jussi elsker sin egen facon, elsker sproget, og at han er blevet fortrolig med at bruge sit talent for at jonglere med meninger og virkelighed, - så meget at det bliver et must for os at elske stilen tilbage. For i hver en sætning, i hvert et plot, ligger en udktrystallisering af Jussis vej fra barn til voksen -, og mange af de oplevelser, han har haft, kommer vi aldrig selv i nærheden af. Men det giver han os i form af en fantasisk læseoplevelse.

Vi følger drengen Marco, der allerede fra en tidlig start bliver sporet ind på en kriminel løbebane af sin onkel Zola. Zola får forunderligt inddraget hele sin familie i sin kriminalitet, og Marcos liv kommer i først i fare da han flygter fra familien, der har planer om at operere på ham. Marco ved for meget om familien og dens metoder til at, de kan lade ham uset slippe væk. Afdeling Q får nu trukket sin efterforskning længere ind i saget om Zola der er en yderst uønsket mand blandt mange mennesker, og pludselig står Carl, Assad og Rose midt i korruption og organiseret kriminalitet, der strækker sig fra justitsministeriet til Afrika.
Udover de mange sidehandlinger, spots og sjove krinkelkroge, sætter bogen også dirrende fokus på det faktum, vi ofte med eller uden indsigt må forholde os til: At vi af genetiske, vanemæssige eller miljømæssige årsager befinder os i situationer, vi næsten umuligt kan bryde ud af. I hvert fald ikke uden at det har store konsekvenser.
Ham der Zola er ikke en Godfather med format, derimod en lille gnieragtig, smålig og snæver storforbryder, som lader hån og spot og omgående afstraffelse sætte ind, hvis indtjeningen fra de undersorterende kriminelle ikke er tilfredsstillende.
Kan vi nikke genkendende til vor arbejdsgiver her? Vore relationer? Vor omgangskreds. Sågar vores ægteskab.
Spændende plot med vidtskuende tankevirksomhed hos sin læser.
Da Marco så får øje på en plakat med en efterlysning af det afrikanske smykke, han kom i besiddelse af under sin flugt fra tyrannen, så bliver ting mere tydelige og klare  . . . .
God læsning. Ufattelig god læsning. Det her er klasse.