Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Mandelas lære af Richard Stengel

 

 Richard Stengel
Mandelas lære
208 sider
Forlaget Rosinante

 

Livet var hans læremester

Den tilbedelse og ydmyghed, som Nelson Mandela har været udsat for i en menneskealder skal naturligvis ses i lyset af den lære, han - som Richard Stengel skriver i bogen - har lært gennem livet og mestendels gennem de 27 år, han sad fængslet. Så er der til gengæld ikke meget ydmyghed over det svar, han giver Richard, der på et tidspunkt spørger Mandela, hvor længe, man bør kende en kvinde, før man gifter sig med hende.

"En dag", svarer Mandela, "en dag kan være længe nok". Resten af den personlige erfaring, Mandela har på området, står at læse i bogen.

Det er oplagt drønspændende at læse en bog, der går tæt på en af de helt store skikkelser på verdenscenen. Læsningen skæmmes lidt af teatralske klichéer som "Den Nelson Mandela, der kom ud af fængslet i en alder af 71, var et andet menneske end den Nelson Mandela, som blev spærret inde som 44-årig". Klart nok. Hvem er den samme efter 27 år. Og er det ikke lige at stramme den, når forfatteren sammenligner Mandela med Buddha, Moses, Muhammed og Jesus.

Men ok, bogen kommer fint nok ind på, hvad der gør, at man med høflighed, ærefuldhed, ydmyghed og i kraft af sin personlighed ender med at blive kløgtig forhandler. Bogen fremhæver naturligvis nogle af de sejre, som Mandela har vundet såvel indadtil som udadtil, men den er heller ikke bleg for at fortælle, hvorledes Mandela har følt sig forrådt af sine nærmeste, og hvorledes han selv hos de Clerk blev offer for sin egen tillærte, snedige taktik, når han skulle have noget igennem.

En interessant vending i bogen er, at Mandela har en interesse i at stole på andre. Det er altså denne ægthed og det engagement, der gør, at han har nydt så mange menneskers sympati ved at sætte denne interesse for andre i første omgang over sine egne idéer. Samme egenskab som eksempelvis Bill Clinton er blevet rost for i sin omgang med andre, sjovt nok samme Clinton, der har skrevet en lille hilsen på forsiden af nærværende bog.

De to har uden tvivl også begge den karisma, som store statsmænd er lavet, bygget på fundamentet af indsigt og omsorg og varetagen af den menneskelige natur, en umiddelbar forståelse for sammenhænge. De har DET ekstra. X-factor er vist et vissent ord at bruge i denne sammenhæng.

Mandelas lære er opdelt i 16 kapitler med værd en overskrift som "Find din egen have" og "At vige er også at anføre", kloge sætninger i sig selv. Og så bliver man ellers kapitel for kapitel ført igennem, hvad der må antages at være Mandals historie og tanker om det liv, han har levet, og som så kan udhugges i en specifik overskrift.

Udmærket lavet, og man føler, at den her bog, den må man altså liige læse. Det er lige før, det er en borgerpligt, en verdenspligt. For hvad er det, der ligger i sind og tanker hos en mand, der er blevet pint og plaget gennem årtier og så - muligvis nok med andre regeringers hjælp - kunne nå til at blive en så anerkendt og respekteret statsleder. Svaret finder vi, når vi læser i et af kapitlerne, at Mandela kan tale en halv time om dugemøg med samme autoritet, som når han taler om politik! En nærmere forklaring er, at han efter månedes tovtrækkerier med fængselsmyndighederne fik lov at anlægge en lille have. Her købte han for egen regning bøger om havebrug. Og så er det jo nok, at romantikken kan tage fart, når man oversætter denne historie til hverdagen og verdens gang.

Flot!

Vi kommer meget tæt på Mandelas hverdag i fængslet. Det er rørende og leder tankerne hen på filmen om Papillon, der måtte gå så gruelig meget igennem, før det lykkedes ham at komme ud i friheden. Papillon kom til at leve de sidste år af sit liv i frihed. Mandela er også forlængst ude af fængslet. Hans timer er talte. Men han efterlader os en arv, der bl.a. gennem Richard Stengels pen når ud til et verdenssamfund, der måske nok kender til de idéer og måder at vinde gehør på, som Mandela har benyttet sig af. Selvsagt har Mandela gjort alt arbejdet gennem learning by doing, og hvad kan være mere iøjnefaldende glædesfyldt, end når det er sket gennem urkraften i det, der er et af verdens fattige konintenter.

Vi kunne i anmeldelsen blive ved og ved at skrive om tanker, handlinger og vendinger og metaforer i bogen. Det kan vi så gøre. Men vil hellere overlade til dig, kære læser, at få fat i bogen og blive klogere på verden - og dig selv.