Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Landsmænd PDF Udskriv Email

Bo Lidegaard
Landsmænd
416 sider
Politikens Forlag

Det er så dejligt at læse, når en forfatter formår at flette nye nuancer, ender og sandheder til en historie, som vi alle troede, vi kendte. Krigen og dens dramatik og dens hav af nyudgivelser og beskrivelser er beskrevet en masse for såvel fagfolk, som historikere og så for det brede folk.
Denne bog er i absolut særklasse og rammer hele spektret af læsere. Troede man at man kendte sin historie, så gjorde man det måske nok i dele, og er man gået i detaljen og ynder at udtrykke tragedierne i fyrrerne med eksempler og nøjagtige datoer, så får man læst og påskrevet i en smuk og fuldendt bog fra Politikens chefredaktør, der har et vid, et overblik og en formuleringsevne, der åbner såvel interesse som hjerte i såvel viden om krigens rædsler samt forståelsen for krigens udvikling.
Udover mere kendte mennesker som PH, Willy Brandt og Arne Jacobsen, der måtte flygte til Sverige, indeholder bogen et væld af beretninger og detaljerede beskrivelser om razziaen i Gilleleje, om indvandringen af jøder til Danmark 1882-1914, om at Werner Best lod jøderne slippe til Sverige ikke af sentimentale men praktiske grunde, idet de så var ude af Danmark, nye oplysninger om Werner Bests højre hånd, Georg Duckwitz, historien om hvofor Vilhelm Buhl lige pludselig stod i spidsen for den  danske regering i stedet for Hans Hedtoft, og detaljerede beskrivelser af hvordan penge skiftede hænder i landsmændenes flugt til Sverige.
Mange, mange flere anekdoter nuanceret og dokumenteret kommer frem i, på og mellem linjerne. En bog til at blive klog af.
Udover mange spændende beretninger åbner bogen også for en lang række filosofiske og etiske spørgsmål. "Skabte disse historiske omstændigheder i sig selv et kort afbræk i civilisationens kontrol med den enkelte, så mennesker i nogle frygtelige år kunne få lov at udleve deres brutale fremmedhad og selviskhed? Er mennesket med andre ord grundlæggende godt, men svagt? Eller ligger brutaliteten liger under overfladen, kun holdt i skak af civilisationens åg?
Spændende spørgsmål med endeløste diskussioner til følge. Meget begavet og detaljeorienteret litteratur.