Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Kærlighedens væsen PDF Udskriv Email

 

 

Thomas Teilmann Damm
Kærlighedens væsen
206 sider
Aarhus Universitetsforlag

"Kærlighed - tragik." Det var de sidste ord, Wagner skrev, før han døde. Og så kortfattet kan hovedtemaet i hans kunst i virkeligheden bestemmes: I alle hans operaer og musikdramaer er omdrejningspunktet den lidenskabelige, altopslugende kærlighed og dens tvetydige væsen: Den betyder både glæde og sorg, lyst og lidelse, troskab og svig. Fra værk til værk borer Wagner dybere og dybere: Fra Hollænderens trang til forløsning over Tannhäusers desperate søgen efter en sand eros til Tristan og Isoldes længsel mod natten og døden og sluttelig Parsifals gennembrud til en uselvisk, medlidende kærlighed. "Kærlighedens væsen. Richard Wagners hovedværker" gennemgår Wagners musikdramatiske værker fra Den flyvende Hollænder til Parsifal. Bogen beskriver værkernes litterære forlæg og filosofiske inspirationskilder og sætter dem efter tur i relation til hovedtemaet: kærligheden som problem og kraft, som pinefuldt vilkårog strålende forløsning. I det afsluttende kapitel belyses Wagners kærlighedsbegreb i forhold til det platonske, det romantiske og det kristne.

Man føler næsten, at man kan høre tonerne og storheden, når man læser bogen. Blomsterpiger, magiske haver, brud og dunkelheder dukker op side om side med Wagners betagelse af Schopenhauer, der mener, at seksualiteten udelukkende er til for artens overlevelse, og at al snak om romantik og kærlighed er iscenesat og kunstigt.
Vi kommer vidt omkring, og at læse den fine, lille bog her, gør lige så stort et indtryk som at lytte til Wagners musik, når den er bedst. En kaskade af følelser, overvejsler, beriggelse, engagement, ja ligefrem besættelser optager en. Vi vil bare have mere.
Flot Thomas Teilmann Damm,, der er mag. art. i litteraturvidenskab.