Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Kuppet PDF Udskriv Email

 

Lene Holm Nielsen
Kuppet
262 sider
Peoples Press


En blændende godt skrevet "dokumentar" om hændelsesforløbet omkring kuppet af Dansk Værdihåndtering i 2008. En krimi og en samfundsroman på samme tid, hvor fokus naturligt nok er lagt over på spændingen, men hvor man mellem linjerne bogen igennem - gennemført - ander den organiserede kriminalitet, og hvor vi ikke længere kan se de store kup eller små for den sags skyld som enkeltstående begivenheder; men som led i et parallelsamfund, som har vokset sig stort og stærkt over den ganske verden.
DET er den mest spændende sidehandling i bogen.
Det er irriterende, at en enkelt reserachmæssig fejl eller tre skæmmer bogen. På side 203 får vi f.eks. at vide, at par overnatter på Hotel Island på Kalvebod Brygge. Hotellet hedder retteligt Copenhagen Island. Så perfekt er bogen altså heller ikke, selv om man flyver igennem den og føler sig næsten beæret over alle de detaljer og navne, som forfatteren har støvet frem fra gemmerne på vej mod lige så fed en forløsning af bogen, som det må have været for de daværende politifolk, der på snedig og strategisk vis lagde hjerteblod i opklaringsarbejdet af røveriet, som altså heller ikke var perfekt nok til at gå over historien som uopklaret.
For opdagerne var det dog blot et arbejde. For storrøverne var røveriet blot et andet slags arbejde -.  det er lige før, man som i en god krimi eller kriminalfilm man finde den side af sig selv frem, som finder sympati for dem, når detaljerne og planlægningen nu var så veltilrettelagt.
Det må man ikke sige. Men har vi det ikke allesammen på en sådan måde ind imellem. Også det spørgsmål lægger bogen klogt og ubevidst op til. At vores skandinaviske og europæiske kultur fostrer hjerner, der kan overrumple andre med et så gennemført set-up.