Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Haldor Topsøe PDF Udskriv Email

 

Thomas Larsen
Haldor Topsøe
320 Sider
Gyldendal Buisness

En fantastisk biografi om Haldor Topsøe; et erhvervsikon udover enhver grænse, hvis livsopgave bestod i at samle og forene, at samkøre ånd og videnskab.

Det siges, at 10 sekunder med præsident Clinton kan forandre ens liv for stedse.
I 1973 mødte nærværende anmelder Halrald Topsøe i tyve sekunder.
Om det har forandret livet for altid, er umuligt at sige. Men den store erhvervsmand gav bybudet her, som jeg var dengang, en større skilling i drikkepenge efter, at der var blevet bragt fisk ud til ham i et af de pengestærke bælter ved København. Der var noget ved ham, som betog en, selv om jeg ikke som 18-årig med netop modtaget kørekort anede, hvem han var.
Det fremgår med al tydelighed i den flotte biografi, at Haldor Topsøe ved siden af sit virke som industrimæcen var noget af en spasmager og et hjemmemenneske og har sat rigeligt med aftryk på menneskers psyke langt ind i historien. Når gæsterne i hans flotte hjem havde været der længe nok, iførte han sig pyjamas. Så var det tid at gå. Når han under et besøg på Kreta mødte en restaurantejer, der mente, at hans simple køkken havde for lidt at byde på, gik Haldor selv igang med at hive tomater, potter og pander frem fra gemmerne som tegn på, at her var da rigeligt til at brødføde familien. Og han kunne være sarkastisk som bare pokker og testede i et langt væk sine kommende svigersønner, som han naturligvis sjældent regnede for gode nok til hans døtre.
Men Thomas Larsen har tydeligvis fundet den ånd, som Haldor Topsøe var skabt af og præget af under hans opvækst på Frederiksberg Slot - og samtidig med legekammerrater et stenkast fra velstanden; det sted hvor Haldor opdagede en helt anden side af livet.
Det har altid, får vi at vide i bogen, været hans job i karrieren som tydeligvis i privaten at forsøge at få enderne til at mødes; ingen modsætninger mellem noget, omend han harcelerede imod flextid og lange sommerferier, idet han mente, at de var spolerende for samfund og arbejdsmoral.
Det må en mand som Topsøe naturligvis mene, når han omgås mange store personligheder med et dybt professionelt arbejdstilsnit, inklusive Victor Borge, som han sad ved middagsbordet og duellerede med på ord. Faktum er, at han sammen med Niels Bohr skabte Risø og var en af de store til at se kæmpemuligheder i Fjernøsten, som måtte se sin virksomhed næsten drukne i italienske lirer, og hvor det så lykkedes ham at få virksomheden tilbage i halvfemserne.
Og bag facaden finder vi så et menneske, der har været enormt loyal mod sin familie, og altid har taget sig tid til at fortælle selvopfundre godnathistorier, og som gennem et langt liv havde sin elskede kone ved sin side.
Et mesterværk af en biografi.
Den er ganske enkelt konge.