Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Australieren PDF Udskriv Email

Jacob Nørr
Australieren
285 sider
Mellemgaard

Der er meget godt i romanen her. Jacob Nørr sprudler af fortællerglæde og et persongalleri og en handling udover det sædvanlige, og som alt i alt udmærket kunne være et tre-binds-værk værdigt. Der er så i den kontekst det problem, at forfatteren vil for meget i én bog. Han vil så meget med sine personer, at deres handlinger ikke altid er lige så troværdige, men at de gør nogle ting bare for at få handlingen til at skride frem uden hensyntagen til, hvordan de psykologisk er skruet sammen.
Det er synd, for form og spiral i bogen fejler absolut ingenting.
Der er dog ikke altid helt læst ordentlig korrektur. F.eks. er en madras ikke et møbel, som det bliver nævnt efter elskovsceancer på et hotelværelse i Berlin. Det er en genstand. En hel modstandsbevægelse kan ej heller være utryg ved et menneske, som det beskrives på side 171. Det kan derimod DELE af modstandsbevægelsen, ellers skal den i hvert fald være meget lille, og det er ikke tilfældet her.
Der skal arbejdes noget mere med ordret sprog og troværdige personer og replikker. Det er dog tydeligt, at var store dele af handlingen skåret væk, ville der have været tid til at kælde for disse ikke helt uvæsentlige detaljer.
Om bogen skriver forlaget:

Kai Jeppesen var allerede fra barnsben en vild og nysgerrig dreng med et brændende ønske om at opleve fremmede steder og kulturer, noget han får opfyldt til fulde senere i sit liv. Hans dramatiske beretning starter i Berlin i mellemkrigsårene, hvor han studerer til brygmester. Opholdet i Berlin får skelsættende betydning for ham af flere grunde, men primært fordi han møder Valerie, som senere bliver hans hustru. I årene op til 2. verdenskrig bor parret i Tasmanien, men Valeries tyske statsborgerskab giver store problemer. Ved krigens udbrud får Kai en officiel henvendelse fra Hollandsk Indien, som ønsker, at han skal lede et tophemmeligt projekt for de allierede. Han accepterer, og de forflyttes til Java. Få måneder senere invaderer japanerne brutalt den indonesiske øgruppe, og Kai tvinges længere ind i konflikten. Valerie flygter op i bjergene, mens Kai bliver tilbage og kæmper mod den massive overmagt. Sammen med den indonesiske modstandsbevægelse gennemfører han sabotageaktioner og likvideringer og opnår næsten mytisk status som - Australieren?. På nærmeste hold oplever han venner blive tortureret og henrettet, og ender selv i japansk kz-lejr. Efter krigen forsøger de forgæves at finde lidt tiltrængt ro. De ender i Shanghai, indtil de atter må flygte - denne gang fra Maos folkehær. Herfra fører skæbnen dem til Venezuela, hvor en gruppe højtprofilerede nazister bliver den direkte årsag til, at de accepterer et tilbud fra Raul Castro om frivilligt eksil på Cuba. Kai sagde engang: - Vi overlevede to verdenskrige og flere revolutioner, end jeg har tal på - hvorfor skulle vi altid rende ind i alle ulykkerne?? Det var faktisk et unødvendigt spørgsmål, for han kendte godt selv svaret. Han kunne ikke lade være. Han opsøgte bevidst spændingen. Denne biografiske roman er fortællingen om hans utrolige liv. Uddrag af bogen Vi havde mere end én gang taget hjerteskærende afsked med hinanden og troet, at vi aldrig skulle ses igen. Jeg havde fået så mange bank, at det var et under, jeg stadig levede. Jeg havde set venner blive henrettet foran mine øjne og troet, jeg var den næste. Jeg havde gennemlevet intensiv sult, grusomme forhør, flyangreb, forræderi og ydmygelser i unævneligt omfang. Ting som jeg havde lært at fortrænge med tiden, men som altid ville være en del af mig, og så havde Frihedsfonden blot rystet på hovedet, da jeg havde spurgt om deres hjælp og anerkendelse. Kun få derhjemme havde risikeret alt. Alt for mange havde set på, og så var der ikke engang pli nok til at holde lav profil. Min foragt for alt det var afgrundsdyb. De havde stået der i deres uniformer og prydet hinanden med medaljer, de ikke havde gjort sig fortjent til. Der var naturligvis undtagelser, det vidste jeg godt, men ikke desto mindre rokkede det ikke ved min generelle foragt, og netop den var en kraftigt medvirkende årsag til, at vi aldrig vendte tilbage til Danmark.