Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

PDF Udskriv Email

Millenium af Eva Gabrielsson

Eva Gabrielsson
Millenium
160 sider
Forlaget Per Kofod

Som teenager i Ulmeå, fortæller Eva Gabrielsson, oplever Stieg en ung pige blive voldtaget på en campingplads uden, at han griber ind. Et par dage efter møder Stieg pigen i byen og vil give hende en undskyldning, men han bliver af pigen blot slået i hartkorn med voldtægtsforbryderne. Ud fra den episode anskueliggør Eva, at dette muligvis har været med til at præge ham som den feminist, han var, før han mødte hende.
Alt hvad der efterfølgende måtte komme af litteratur fra den ene eller anden biografiske hånd, bliver mødt med en vis skepsis på grund af det reelle og ikke opdigtede drama mellem Stiegs samlever gennem 30 år og Stiegs øvrige familie. Det må man vælge at se bort fra ved læsningen af dokumentaren her, der må ses som en beretning om livet med Stig, lige fra det første møde som 18-19 årige på et protestmøde, der skulle blive personligt skelsættende for begges liv.

Ser vi bort fra alt dette og nogle få tiltag for at fremstå som heltinde, så er bogen et studie i, hvordan man som menneske kan støtte sin elskede og bør gøre det, når vilkårene er svære. Evar Gabrielsson kommer eksempelvis ind på de to gange, hun i halvfemserne forlod Stieg og mange år senere bitterligt fortrød det og spekulerede på, hvorledes hun alternativt kunne have støttet den arbejdsomme mand, som hun nu en gang havde valgt.

Man kommer til at tænke på, hvordan man selv har svigtet partnere og begået små, menneskelige forbrydelser mod folk, der havde det svært, hvorefter man lod sig selv trække ned i stedet for at give en hjælpende hånd i noget, der kunne have lettet situationer for vores kærlighed.

Tilsidesættelse af egne behov? Ikke nødvendigvis. Men et behov for at elske en mand med et talent, og hvor arbejdsbyrden blev så stor, som den blev, i iveren efter engagement.

Vi får i den relativt hurtigt læste bog et flot indblik i parrets gøren og laden gennem årene, i særdeleshed de boglige og politiske aktiviteter, men også i tiden efter Stiegs død, hvor vi får et billede ind i Evas poetiske verden, hvor klassikeren You were always on my mind samt vindens susen og ravnenes sving ind over de vajende trækroner får afgørende betydning for Evas sindstilstand.

Bogen kredser naturligt nok om Expo og Millennium-trilogien. Og vi kommer fint rundt omkring detaljer i det liv, Stieg Larsson og samleversken levede stærkt, hårdt og engageret problematisk, og også i tiden med kampen med advokat-breve efterfølgende fra Larsson-familien, der forfærdeligt gerne ville have fat i Stigs computer.

Og hvordan Eva fortsæt indædt kæmper en kamp for at få rettighederne til at forvalte Millenium-trilogien. Ifølge hende selv for idealismens skyld. Den idealisme og de kampe de to kæmpede side om side i nøjagtigt godt en menneskealder.