Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Hokkaido PDF Udskriv Email
Hokkaido af Asger Røjle Christensen
Asger Røjle Christensen
Hokkaido
272 sider
Turbine
 
Altid spændende at læse om danskere der gør en forskel ude i den store verden. I 2023 er det 100 år siden, at tre unge, danske landmænd rejste til Japan for at opbygge mønsterlandbrug på øen Hokkaido. Hokkaido er både navnet på en græskar, et skiresort, en ø derude i det fremmede, og sikkert også mange andre ting, idet ordet jo er en blevet en institution.
Det var Emil Fender, Morten Larsen og Peder Søndergaard, der med deres familier drog ud for at opbygge og drive mønsterlandbrug på øen, der er Japans nordligste tæt på Rusland. Det hele endte med et stykke japansk Skandinavien og medvirkede til, at Hokkaido idag er centrum for et af Japans største mejeriselskaber.
Forfatteren beskriver levende mødet mellem dansk og japansk kultur, og her er noget at lære for de mennesker, der har lyst til med respekt for lokalbefolkningen at lære at begå sig, som det sig hør og bør. Ikke at man får et givtigt opslagsværk, men mere det, at vi får implicit at vide, at vil man nå nogen vegne i fremmede kulturer, må man hyle med de ulve, man er iblandt - så at sige.
Vi får et fint indtryk af de udfordringer, der nødvendigvis har været, lige fra jordskælv til forsinket bagage og japansk bureaukrati. Og vi får nogle fine karakteristikker de vidt forskellige personligheder, som de tre pionerer har haft og bruger på vidt forskellige måder i det store land mod øst.
Vi får en fin gennemgang til optakten mod og sejren ved Andelsbevægelsens opståen i 1920erne, og vi får også meget både brede og detaljerede skildringer af, hvorledes noget så ekstraordinært som opbygning af landbrug kan skabe venskaber for livet.
Vekselbruget mellem kvæg og mejeribrug kombineret med eksempelvis samspillet med den danske folkehøjskole har således sat sig meget store spor i det japanske landbrug, og det er flot så meget, der er gjort ud af også billedsiden af bogen, der er med til at understøtte både det historiske og det blivende.