Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Dem der ikke tier PDF Udskriv Email
Dem, der ikke tier af Peter Øvig Knudsen
Peter Øvig
Dem der ikke tier
331 sider
Gyldendal
 


 
Det er en modbydelig bog at læse men samtidig en bog, der gør godt. Som fortæller at er et menneske ihærdig nok, så kommer det dulgte for dagens lys.
For alle, ikke mindst de implicerede, såvel bødler som ofre, har vidst, at det skete, der har helt sikkert være vidner, der har fanget noget hist og her uden beviser, mens andre igen har haft dem uden at reagere.
Temaet er de seksuelle overgreb på danske børnehjem så kort tid tilbage som i 70erne . I moderne tid!!!
Vold, fornedrelser, ydmygelser var den måde, man knægtede børnene på og oprethold den disciplin og orden, bødlerne mente var nødvendige for at kunne foretage deres ugerninger.
Og meget få troede på børnene, og var der nogen, der gjorde, så turde de ikke sætte sig op mod magt- og agtede autoriteter i samfundet.
Bare læs disse passager fra bogen:

Når hun gik hjemmefra og glemte at lukke døren, kom mændene alligevel - og misbrugte min søster og mig.....selv mænd med familie og små børn derhjemme

Mønsteret i overgrevene var, at de kun ramte piger, som ikke var kønsmodne. Når pigerne kom i konfirmationsalderen, ophæøte Michael Mortensens seksuelle interesse for dem. (Michael Mortensen var leder af et af de berørte børnehjem i 27 år, red).

Den kvinde, der viste mig rundt, og som måske var midt i trediverne, havde faktisk aldrig set en film i biografen.

De følte ikke, at de havde nogen rettigheder eller var noget værd....

En anden gang fik hun munden plastret til, fordi hun var så "rapmundet", og armene blev bundet på ryggen, så hun ikke kunne hive plastret af.
Han kom løbende ned ad trappen, slukkede alle lysene, greb fat i mig og masede mig op af væggen med sit underliv. ....jeg kunne tydeligt mærke, at han havde rejsning. Jeg anede ikke, hvad det var for noget. Det føltes væmmeligt.

"Plejefar" havde lakridsbmser med sukker på i et rum bag ved børnehjemmets kontor, og hvis han kunne komme til at rage, var man en sød pige og fik en lakridsbamse.

Du milde hvor har ondskab og fornedrelse mod børn hersket selv i halvfjerdserne

Bogen er også historien om belejligt destruerede dokumenter, manglende notater i Luthersk Mission, politifolk der negligerer de forurettede pigers henvendelse, senpsykologiske følger, selvmordsforsøg på børnehjemmet Solgården og andre livsafmattende episoder.

Endelig er bogen, hvis man skal være kynisk, rigtig spændende og fortæller, hvordan sagerne bid for bid og med småbitte skridt blev afdækket takket være stædighed og mod.