Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Berninis øje PDF Udskriv Email
Berninis øje af Iselin C. Hermann
Iselin C. Hermann
Berninis øje
401 sider
Grønningen1
 
 
En totalt lækker bog om mennesket bag store skulpturer og kunstværker i Rom. Helt fra begyndelsen var han et vidunderbarn og var gennem meget store dele i splid med sig selv, som kunstnere ofte er, og som man fristes til at sige, er et af de ofre, naturen kræver, for at en kunstner kan frembringe værdier, der skal eksistere i århundreder. Tilmed, selv om han nød stor agtelse i selveste Vatikanet, var han også udsat for mange af menneskehedens mere trælse udtryk såsom misundelse og intriger fra gejstlige, der i stigende grad så hans berømmelse som en trussel.
Det er spændende, at forfatteren har lavet en decideret fiktion over Bernini; og ikke blot en biografi. Det giver nemlig Iselin forskellige friheder, der matcher den store kunstner, idet romaner jo netop er små kunstværker i sig selv.
Vi befinder os i 1600-tallets Rom. De priviligerede, MEGET priviligerede, var ikke unaturligt og brede kirken og de gejstlige, mens flertallet af den øvrige befolkning nærmest levede som trælle i ekstrem fattigdom.
Berninis far var selv kunstner, der måtte se sig slået kunstnerisk af sin søn, hvilket var svært for ham at kapere.  Han forsøgte sågar med fiksfakserier at fremhæve sig selv på bekostning af sin egen søn, hvilket nu hurtigt blev opdaget af kirkens gejstlige, hvor en af dem fik et lovlig godt fysisk øje til Bernini.
Også det kom naturligvis til at præge den unge mand, hvilket man så kan forsøge at tolke sig frem til gennem hans kunst - og kan muligvis også forklare, hvorfor han var SÅ optaget af sex, at han måtte tvangsnedlægge den ene efter den anden på ægte Casanova-vis og herefter af Paven blev tvunget til at vælge....
Når man går gennem Rom for at nyde nogle af de prægtige kunstværker, kan det være ganske nyttigt at have en guide ved hånden, der også kan fortælle os om historierne bag de enkelte værker. Romanen er, vil vi gå så vidt som at sige, en lille guide i sig selv, idet den eksempelvis også fortæller spændende historier om Borghese-parken og andre spændende steder.
Rom har gennem den tidligere historie været arnestedet for store omvæltninger, spændinger og konflikter. 1600-tallets Gian Lorenzo Bernini har i sandhed været med til at formidle kunsten ud fra de spændinger, han selv oplevede både indvortes og udvortes.