Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Følg Wilfred PDF Udskriv Email

 Følg Wilfred! af Claus Bundgård Christensen

Claus Bundgård Christensen
Følg Wilfred
400 sider
Gyldendal

En hammerspændende bog om et stykke historie fra før, under og efter besættelsestiden, der på mange måder fortæller, hvad der drev folk til at følge ledere og til at blive nazister.

Wilfred Petersen var en meget kontroversiel, dansk nazist, der dannede sit eget nazistiske parti i 1932; - og som år senere blev leder af partier med det særdeles aktuelle navn - Dansk Folkeparti.

Og ja, der HAR været rejst mange spørgsmål om, hvorvidt dagens meget omdiskuterede Dansk Folkeparti har fået sit navn inden for denne ramme, eller om det blot var tilfældighedernes spil. Den diskussion må man tage et andet sted, som man siger. Selv siger Dansk Folkeparti, at det er tilfældigt, da man ikke var opmærksom på, at der var det Dansk Folkeparti under krigen.

Bogen er baseret på meget stor research, der på alle måder giver den tyngde og også ynde. Bogen gør bl.a. op med den myte, at når Wilfred Petersen kunne være så anarkistisk og rabiat, som han var, så var det fordi, han var psykisk afvigende.

Derimod var han fører for en revolutionær, politisk sekt, der ifølge bogens optegnelser på et tidspunkt kunne tælles i et par tusinde medlemmer, der alle gik ind for en radikaliseret subkultur og et miljø, hvor man søgte at fremme nazismen gennem gadevold, kriminalitet og anarkisme. 

Det får vi mange malende eksempler på undervejs i læsningen. 

Wilfred Petersen blev født i en familie på Amager -; faderen var murerarbejdsmand, moderen var hjemmegående. Med ialt syv børn i familien.

Wilfred blev på et tidspunkt militærmand, og det antages at være her, han forfinede de evner, han havde haft fra barnsben med at lede og få folk til at følge ham. Han var både opvakt og populær.

Da Hæren så skulle skære ned på personellet for at overholde budgetterne, gik det ud over Wilfred, der både blev knust og bitter. 

Kort fortalt oprettede han National Socialistisk Parti, og så var formålet med livet lige pludselig et andet: At samle socialt udsatte og arbejdsløse omkring sig, for han var sikker på, at netop disse mennesker var lette ofre i iveren på at finde et ståsted i livet.

Det lykkedes, og de grusomheder og bøllemetoder, partiet anvendte for at fremme nazismen kunne anses som direkte modbydelige og bragte Wilfred og hans parti i store konfrontationer med både det reelle nazistparti, med kommunisterne og andre.

Forfatteren tager os med ud i en række historiske kroge, der er ukendt for de fleste og i hvert fald glemt for mange. Med et stort engagement, et fantastisk overblik og en sproglig overlegenhed fortæller han historien om dengang, der skete noget, som måske gør os knap så stolt at være dansker.

Paradoksalt nok overtog den socialistiske gruppe Røde Mor i 1971 intetanende selvsamme lokaler, hvor Wilfred og hans tilhængere holdtp til i Kompagnistræde i København. Og på finurlig vis blev ringen sluttet, idet også Røde Mor havde deres egen måde at hverve sympatisører på og deres egne meninger om omvæltninger i samfundet.....

Det og meget mere kan du læse en hel masse om i en bog, der er til at blive mere end klog af.

 

Flot arbejde.