Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Fri os fra alle herskere PDF Udskriv Email
Fri os fra alle herskere af Barry C. Lynn
Barry C. Lynn
Fri os fra alle herskere
352 sider
Jyllands-Postens Forlag
 
I disse tider, hvor en enkelt mand kommer til at eje Twitter, og hvor de helt store spillere på tech-banen spiser de små, er det superrelevant med en bog som denne. Forfatteren synliggør på en vanvittig spændende og letlæselig måde, hvor en ekstrem og hurtigvoksende koncentration af økonomisk magt på kort og lang bane er begrænsende for individets frihed.

Bogen begynder som en roman, hvor forfatteren på en barstol i New York, da han bliver bekendt med, at Donald Trump planlægger at lukke grænserne for rejsende fra Europa. Covid herskede, og den chokeffekt der gik igennem baren af folk, der enten selv blev berørt af en eventuel grænsenedlukning eller kendte nogen, der blev berørt eller hørte om sportsbegivenheder, der blev berørt.

Bogen fortæller i fine træk at analysere og sætte spot på, hvordan lovgivningen samt den iøjnefaldende koncentration af magten på få hænder påvirker amerikanernes syn på den absolutte frihed.

Arbejdskraftens mobilitet, muligheden for at starte nye virksomheder, og konglomeraternes muligheder for at sætte dagsorden; det udfordrer i høj grad et samfund, der ellers er kendt som frihedselskende.

Og den kan vi helt sikkert næsten umærkbart men direkte overføre til danske forhold, hvor Google og Facebook i stigende grad er med til at føre annoncekroner væk fra den trykte presse med kulegravende journalister, og hvor internettet tydeligvis har været med til at rokke ved butiksejeres selvstændighed og lagt gader i provinsbyer mere eller mindre øde.

Bogen beskriver, hvorledes de frie markedskræfter på forskellig og alligevel så entydig vis har skabt frihedsbegrænsende økonomier og ikke mindst frihedsbegrænsende stemmer, der kan tage kampen op imod de store. Der er kyniske og forsøger at borteliminere enhver modstand.

Forfatteren fortæller, hvorledes udfordringerne intensiveres dag for dag. Og han fortæller hvordan det overgår selv perioderne i finansfysternes tid.

Vores evner til at skabe lokalsamfund, familier og ægte dialog og kommunikation er truet.

Oversat til godt dansk: Vort velfærdssystem er truet.

Hvordan gik det dog til.

Læs bogen er bliver meget klog på emnet.