Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Harlem Shuffle PDF Udskriv Email
Harlem Shuffle af Colson Whitehead
Colson Whitehead
Harlem Shuffle
416 sider
Politikens Forlag
 
Det er virkelig med vid, charme og lune, den Pulitzer-vindende forfatter har søsat sin bog, der næsten umærkeligt lader sine budskaber trænge både ind og ud mellem linjerne. Og budskabet er ikke overraskende, at ikke alle er lige.

Der er spænding nok, svindel, pengeafpresning, røverier, planlægning af det store kup på et fornemt hotel.
Af alle steder i Harlem, og godt pakket ind i den spænding, aura og atmosfære, som alene navnet Harlem indgyder, får læseren mere og mere en historie om farvedes vilkår i tressernes USA.

Som shuffle-begrebet i titlen antyder, er bogens sproglige musikalitet behæftet med den helt særlige swung, som afro-amerikanere og afrikansk-amerikanere har stået for i bydelen i generationer.
Handlingen tager sit udgangspunkt i området omkring 125th Street, hvor den respektable møbelhandler, Raymond Carney, af al magt gør sit for at brødføde sin familie. Han venter sit andet barn med konen Elisabeth, hvis forældre hverken bryder sig om Carney eller hans (mangel på??) ambitioner, boligmæssigt og karrieremissægt. Det slår dog ikke Carney ud, da den begrænsede sympati er gensidig.

Hvordan skal det da ikke gå, da Carney lige pludselig befinder sig i sin forretning, nu bestående af småkriminelle og mindre lyssky personer fra den kriminelle underverden.

Med andre ord er Carneys forretning blevet til en slet skjult hælercentral, der et godt stykke tid ser ud til at fungere fremragende mellem nyere, brugte møbler af pænere men tvivlsomt ophav.

Carney bliver vidne til, hvordan samfundet styres af magteliter og korruption, og at man som ærlig mand ikke har en (hvid??) ærlig mands chance, hvorfor man godt ind imellem kan leve livet ude på lovens kant og mere end det.

Som sagt er sproget fyldt med musik, og vi kommer godt og grundigt med farverige klange og præcise ordvalg ned i bydelen Harlem, der bliver beskrevet fornemt med fokus på årene omkring 1960. Om nøjagtigt samme sprog ville fungere på andre bydele i andre dele af USA, er muligt, men her i bogen bliver vi så priviligeret med geografiske name-drops som New Jersey, Garden State Park, Times Square, Coney Island og andre steder, der gør det muligt for læseren at identificere vandre rundt i New York, også selv om man måske aldrig har været der.

Handlingen er hæsblæsende, særligt da forbryderbanden planlægger et kup mod områdets fornemme hotel, Hotel Theresa, hvilket samlet set bringer minder tilbage til både Olsen Banden, Støvsugerbanden og så alle de gangsterfilm, hvor en masse ting går galt på vej mod den store forløsning i et ellers nogenlunde veltilrettelagt smykkekup.

Man føler sig i superselskab med et persongalleri, der tror på noget, og så alligevel finder ud af, at svindel, bedrag og korruption vel egentlig er det, der styrer samfundet; særligt i de højere og magtfulde kredse, hvor tæppet nærmest er trukket fra det lyssky, mens samme eliter falder over de mindrebemidlede, hvis de foretager sig det mindste kriminelt.

En underholdende og dejlig bog, der for alvor viser, hvordan et forfatterskab kan bruges til at få budskaber listet frem uden at virke påtrængende.