Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Agent for Lenin og Stalin PDF Udskriv Email
Agent for Lenin og Stalin af Niels Erik Rosenfeldt
Julie Birkedal Riisbro & Niels Erik Rosenfeldt
Agent for Lenin og Stalin
349 sider
Kristeligt Dagblads Forlag
 
En helt utrolig historie der er en film værdig. En ganske anonym, dansk dekorationsmaler der kommer helt til tops indenfor efterretningsverdenen og bliver topspion eller agent, som det mere diplomatisk hedder, for både Lening og Stalin. Det er næsten bare for meget.
Georg Laursen blev født sidst i 1800-tallet og døde som en meget ældre mand i 1977. Meget tidligt i livet bliver han optaget af politik, gerne med kontradiktioner til det etablerede, og han flyttede til Schweiz, hvor han kom ind i kredsen omkring Lenin. Han flytter til Berlin, men inden er han blevet afskøret i Scweiz, og langt siden også  udvekslet med en anden spion, igen under dramatiske omstændigheder falden i unåde og bliver deporteret.
Efter 1. verdenskrigs afslutning returnerer han i 1919 til Aarhus,, hvor han kommer fra, og bliver formand for et venstresocialistisk parti. I bestyrelsen for malernes fagforening påtager han sige opgaven at udbrede det kommunistiske partis synspunkter. 

Og så går det ellers over stok og sten med mistanker, anholdelse, arbejde på en radio, venskab med Martin Andersen Nexø, ni års efterretningsarbejde i Kina, opholdet i Gulag, Aksel Larsens omsorg for at få ham tilbage til Danmark og meget, meget mere.

Forlaget sælger bl.a. bogen på, at den tegner et portræt af en helt almindelig man, der bliver radikaliseret af en af sin tids ekstreme ideologier.
Nu skal man jo passe på at anvende ordet radikalisering, fordi man har et andet synspunkt end det etableredes.
 
Mindre kan nok gøre det. For bogen er vildt spændende og indeholder mange oplysninger, man ikke sådan lige kan finde på nettet eller andre steder. Skrift for skridt, dag for dag nærmest, fortæller den, hvordan Georg Laursen gennem sin idelige interesse for kommunisme fik sig flere dramaer ind på livet end de fleste næsten kan drømme om på flere liv.

Rigtig godt skrevet, nærmest som en spændingsroman. Nu er der blot tilføjet en virkelighed.