Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Danmark før os PDF Udskriv Email
Danmark før os af Tommy Heisz
Tommy Heisz & Rane Willerslev og Nationalmuseets forskere
Danmark før os
350
People´s
 
Det er virkelig guf, det her. En meget fin vandretur ned ad historcal lane gennem mange tusinde år. Historien er fortalt gennem 50 genstande, der alle bliver vendt og drejet og sat ind i en vidunderlig kontekst, der får historien til at leve.
Elksempelvis hedder det i forordet, at et stykke rav ikke blot er et stykke rav. Det er en genstand for ens egen forestillingsevne, og når man sidder med det i hænderne, skal man forestille sig, at et menneske for tusinder af år siden har siddet måske på samme måde og vendt og drejet det. Og SÅ begynder histroen at leve.
Ligesom en lygte ikke bare er en lygte, men det er en lommelygte, som en modstandsmand har båret under besættelsen.
Nationalmuseet rummer millioner af genstande, hvoraf 200.000 vurderes til at have enstående, historisk betydning.
Og det er 50 af disse genstande, der er blevet håndplukket til at fortælle danmarkshistorie.

Vi får historien om, hvordan saltpeter og svovl blev nævnt som krudt sandsynligvis for første gang i Europa i 1267. I Danmark omtales krudtvåben for første gang i 1372 i fobindelse med belejring af Gram Slot i Ribe. Og det fører os i lige linje frem til 2017, hvor en hagebøsse dukker frem af jorden nær Søborg slotsruin -, selv om den ikke er fremstilet i Danmark.

Vi får også en glimrende og sammenfattet fortælling om renæssancen. Om hvordan Christian den 4. i 1617 udstedte en lov, der gjorde alle former for magi kriminel, om hvordan Martin Luthers idéer fra 1536 bliver fremherskende, hvordan lægevidenskaben bliver dominerende, og hvor vigtig folkesundheden er for magthaverne. 
 
Vi læser en masse om, hvordan videnskaben sigter efter stjernerne, om Tycho Brahes berømte himmelglobus desværre gik tabt under en brand i Rundetårn i 1728, vi er med, da publikum hujer over henrettelsen af Struensee i 1772 på Øster Fælled i København, og hvordan man sandsynligvis har bevaret skapretterøksen fra dengang.
 
En række meget fine tidsskemaer fortæller om mærkepunkter i årstal, hvornår den første biograf åbnede i Danmark, hvornår koleraepidemien hærgede og slog tusinder ihjel, hvordan vikingerne nåede helt til Island, hvordan munken Ansgar begynder at missionere i Danmark, og hvornår Svend Tveskægs hær erobrer England., vornår Danmarks første andelsmejeri blev grundlagt i Hjedding, og hvornår de første biler blev importeret til Danmark, og ligeledes hvornår man første gang kunne tænde en glødepære herhjemme. 

En ekstrem lødig udgivelse, som man bliver opstemt af at læse, og som bringer taknemmelighed om de forfædre, der efterlod os alle disse ting, som vores historie bygger på.