Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Før verden gik af lave PDF Udskriv Email
Før verden gik af lave af Hans Gregersen
Hans Gregersen
Før verden gik af lave
409 sider
Turbine
 
En interessant bog, der omhandler vigtige begivenheder i årene 1900-1912. Hans Gregersen og forlaget slår på, at netop de år nostalgisk af mange er forbundet med "de gode gamle dage". Tiden er var præget af fred i Europa, optimisme og tro på fremtiden.

Tidens store kultur- og politiske begivenheder samt en stor, stor del af de teknologiske landvindinger bliver beskrevet på en måde, så man som læser nærmest bliver en del af fortællingen og får begivenhederne uendeligt tæt på.

Bogen er delt op i årstal, kronologisk, så man lige kan slå op og finde ud af, hvad der skete i nøjagtigt år 1900. Her var 13 byer i verden millionbyer, Dronning Victoria døde, 11.000 mennesker ernærer sig som syersker i København, Gustav Wied er aktuel med bogen Det svage køn, Boerkrigen begynder for alvor at hærge. Og meget, meget mere. Sådan fortæller bogen en masse af de helt store og iøjnefaldende begivenheder fra diverse årstal.

Forfatteren forholder sig ikke totalt skarpt og firkantet til hvert enkelt årstal, der er i årstallet 1900 bl.a. bringer en del snak om 1800-tallet ind i billedet. Det sker også i andre kapitler, lige lovlige meget endda, måske af mangel på emner i de forskellige årstal, måske af manglende muligheder for at begrænse sig,  på den anden side gør det, at fokus breder sig ud både den ene og den anden vej, hvilket bringer årstallene ind i en for så vidt udmærket, historisk kontekst.

Bogen er sjov og beskriver også mange af de klædningsstykker, der nu var aktuelle i de forskellige tider.
 
Vi kommer med maleren Paul Gaugin til Tahiti, og vi kommer tæt på diverse jordskæv og naturkatastrofer pudsigt nok lige fra år 79 ved Vesuv, over 1883 ved Krakatau i Indonesien. Måske for at føre os frem til jordskælvet i 1910, der nærmest udslettede store dele af San Fransisco.

Vi er med, da Churchill bliver angrebet af en kvinde på åben gade, og også da han i 1904 skifter parti fra konservativt parlamentsmedlem og går over til De Liberale.

Titanic får en plads i bogen, og det gør Alberti, Freud, Krøyer og Adolf Hitler også, da denne som 20-årig i 1909 er havnet allernederst i samfundet, bliver hjemløs og er hjemsøgt af depressive og mørke tanker.

En periode der helt sikkert, og som bogen da også indikerer på mange forskellige måder, har gjort sit til, at Hitler udviklede sig, som han gjorde.

En bog der har rigtig godt fat i fortiden, historiens vingesus, og som fortæller om noget af det, der var bump og milepæle på vej mod den verden, vi kender idag.