Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

...og gjorde danerne kristne PDF Udskriv Email
...Og gjorde danerne kristne af Finn Kjerulff Hansen
Finn Kjerulff Hansen
...og gjorde anerne kristne
272 sider
Trykværket 
 
Der er mange interessante oplysninger og perspektiver i historiebogen her, der omhandler Danerigets religion og samfundshistorie i årene 400-1200.
Forfatteren mener, at vil man forstå folks handlemåder ikke mindst i ældre tid, må man inddrage religionens rolle i samfundets udviklingsproces.
Bogens konklusion er, at det var den til enhver tid styrende overklasse, der også bestemte den officielle religions indhold og ritualer.

Bogen diskuterer, om polygami, og her bliver det for alvor interessant, var lige så almindeligt herhjemme, som det var hos germanske stammer sydpå. I så fald, mener forfatteren, hersker der ingen større tvivl om, at danerne var polygame forstået sådan, at især stormænd havde flere kvinder som enten koner eller elskerinde. Polygami var i mange lande meget udbredt og er til dels stadig blandt hel- og halvnomader samt folkeslag, der stadig formelt lever efter de principper der gjaldt, da de selv var en slags nomader. Forfatteren mener, at det må have skabt en del problemer i forhold til arveforhold, og at det kunne være en af de væsentlige forklaringer på de plyndringstogter fra 500-tallet af danernes nærområder og videre til de store vikingtogter i 800-tallet og frem.

Tanken er spændende for historisk intereresserede, ligesom forfatteren kommer ind på brugen af rytteri, der i løbet af netop 800-tallet medførte, at man kunne plyndre langt ind i landene i stedet for de hidtidige kystraids eller togter fra flodbredene.

En interessant tanke at polygami eller utroskab, om man vil, har været medvirkende til erobringstogter, vold og drab, og det er naturligvis kun en af de mange, mange teorier og tanker og også almene kendsgerninger, som bogen er fyldt med.

Den er så også lige lovlig fyldt med forbehold som alt tyder på, vi ved det ikke med sikkerhed, dokumentationen mangler, det er ikke særligt sandsynligt osv. osv. Derimod er den spækket med tilpas meget viden og deciderede kendsgerninger, der levende og engageret og lystbetonet danner baggrund for, at man selv yderligere kan gå ombord i historien. Det er takket være udgivelser som denne, vi får lyst til at vide mere om fortiden.