Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Racisme-paragraffen PDF Udskriv Email

Racismeparagraffen af Sofie Lene Bak
Sofie Lene Bak
Racisme-paragraffen
100 sider
Aarhus Universitetsforlag

 

En meget fin og velskrevet udgivelse i serien om 100 danmarkshistorier fra Aarhus Universitetsforlag.
For helt at forstå paragraffens betydning og virkninger helt frem til idag, er det nu muligt uden de større armbevægelser at forstå baggrunden for dens indførelse, og hvordan den tidligere er blevet brugt.
I retfærdighedens navn vil nogen mene.
Som skræk og advarsel vil andre mene.

Mens tredieparter vil føle sig forfulgte.
Uanset hvad så har vi nu en meget fin gennemgang af det, man skal passe på med, og som bla.a. fortæller en historie om grosserer P.M. Daell, der instroducerede danskerne for postordrehandel og siden åbnede Daells Varehus i Nørregade.

Hvad måske ikke mange ved, var han for små hundrede år siden centrum for en retssag, idet han afviste at medvirke ved organiseringen af en brigade af danske frivillige, der skulle indgå i de tyske styrker på den finske front. Han havde ellers været aktiv i dannelsen af en Finlands-komité som støtte til de finske tripper i kampen mod den sovjetiske inviasion. Samt medvirket til at skaffe fødevarer til Finland og invierede finske børn til ophold i Danmark.

Men en hjælp til Tyskland, ville Daell ikke medvirke i, hvilket fik tidsskriftet Kamptegnets spalter til at bugne af mere eller mindre sensationsprægede såkaldte afsløringer af Daells gerninger. Stormagasiner var nemlig ikke velsete af det tyske moderparti, og så fik Daell læst og påskrevet.
Daell blev mere eller mindre forsøgt udskammet og beskyldt for ægteskabsbrud, og i Østre Landsret blev forfølgeren, om man så må sige, idømt straf efter racisme-paragraffen, og Daell fik oprejsning.

Denne og mange andre historier fra datiden står at læse i det oplysende, lille værk, der også indeholder fine fotografier og illustrationer fra dengang, alting var ved at løbe løbsk.