Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Tro og samfund i Grønland PDF Udskriv Email
Tro og samfund i Grønland af Annemette Nyborg Lauritsen
Aage Rydstrøm-Poulsen, Gitte Adler Reimer og Annemette Nyborg Lauritsen
Tro og samfund i Grønland
446 sider
Aarhus Universitetsforlag
 
En vidunderlig bog om hele historien bag forholdet mellem Grønland og Danmark, og hvad der egentlig skete, da Hans egede for 300 år siden tog til det høje Nord for at missionere. Og gøre naturfolket gudsfrygtigt.
Bogen indeholder stort set alt, hvad der er værd at vide, om den tidlige, grønlandske katekismus, om grønlands kirkeret i et retshistorisk perspektiv, om kristendommens indflydelse på den vestgrønlandske klædedragt, om Global Greelanders, , et indblik  i mødet med grønlandske indsatte i Vestre Fængsel om Hans Egede, Inussuk og selvstyret, adskillelsen i årene 1940-45,, bistandsværger for tvangsanbragte grønlandere i Danmark, historien om et direkte karaktermord og meget, meget mere.
Man skal være indstillet på at væld af historiske anekdoter, årstal, navne og geografi.
Vi får en masse at vide om Hans Egedes baggrund, om Hans Lynges syn på kristendommens indførelse, om skelsættende begivenheder i Grønland i 1730erne, der førte megen vækkelse med sig, og bogen er også mere end up to date, idet den fortæller, at antallet af hjemløse i Nuuk er fordoblet fra 150 til mindst 300 i årene 2015-2020. Og beretter om, hvordan forskellen på rig og fattig er stør stigende, at der er en stigning af vold mod kvinder, og at man på det sociale område generelt er under pres.

Det tjener til bogen ære, at der er meget nyt og meget gammelt, og at vi således får et godt, samlet billede af verdens største ø fra 1700-tallet og så helt op til idag.
Bogen er værd en side værd og bidrager på næsten hver eneste side med nye perspektiver og vigtig viden.