Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Havet omkring os PDF Udskriv Email
Havet omkring os af Rachel Carson
Rachel Carson
Havet omkring os
272 sider
Gads Forlag
 
Som dybest brønd.....En salme vi sådan kommer til at tænke på, når vi svømmer gennem bogen her. For svømmer, det gør man. I en em af lækker følelse af havvand, af universets og flodernes og havenes mægtige kræfter, der omslutter os. Noget der bare er så uendeligt stort og har så mange, uendelige og voldsomme kræfter, at man forstår, at ligegyldigt, hvor mange forhindringer og foebyggelser, så er havet altid stærkere end mennesket. Og ender med at svømme over og udsletter os, uanset hvor meget vi passer på.
Bogen er en genudgivelse af en sællert fra halvtresserne, hvor ikke mange tænkte på klodens velbefindende, om miljø og bæredygtighed. Idag er det en klassiker inden for naturbeskrivelser, og forfatteren regnes for banebrydende indenfor naturbeskyttelse og økologi.
Hun tager os med hele vejen gennem evolutionen fra for millioner af år tilbage, hvor levende organismer blev mere og mere forskelligartede. Og hvordan de simple encellede eksistensformer lige så langsomt skabte dyrelivet. Gennem en periode hvor der intet liv var på jorden, idet der ikke var meget, der kunne lokke det levende op af vandet og op på jordoverfladen.
Tankevækkende at vand fra starten har haft så stor betydning, og det er måske godt at tænke på, HVOR vigtig en del af livet, det er selvfølgelig også sen dag idag.

Tænk Dem en verden af sted,  en dødsstille verden, bortset fra lyden af den strømmende regn og vinden, der strøg hen over den. Der var ingen levende stemmer og intet, der bevægede sig på overfladen., undtagen den skygge, skyerne kastede.

Sådan er sproget i bogen, en tro kopi af bogen fra dengang, og hvor er det sundt at læse, hvordan det nu var dengang, og hvordan vi skal gøre alt for at passe på det dyrebare liv, der er opstået i en ultrafjern fortid.

Vi kommer forbi Silurtiden, Devontiden, den mesozoiske tid, forbi tiden med Thor Heyerdahl mange millioner år senere, omkring Sargassohavets flydende tangmasser, fiskeriets mulighed på og tilblivelsen af Doggerbanke, sagnet om Atlantis, tilblivelsen af gletsere og indlandsis under istiden. Krakatos´ dramtiske undergang og en masse andre dybt interessante og også vidunderlige forklaringer om, hvordan menneskeheden er blevet til, og hvor vi kommer fra.

Der er ikke noget at sige til, at bogen blev en klassiker dengang. Den bliver vanedannende, for den har en evne til at påvirke vores nysgerrighed og få os til at undersøge mere om den klode, vi nu engang bor på, og hvor afhængige, vi er af havet, og hvordan verden er opstået fra havet og vil ende i havet....

Bogen er forsynet med efterskrift af Henrik Oksfeldt Enevoldsen, centerleder ved Biologisk Institut på Københavns Universitet.