Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Rosenkoden PDF Udskriv Email

Rosenkoden af Kate Quinn

Kate Quinn
Rosenkoden
680 sider
HarperCollins

Det kongelige bryllup mellem prisesse Elisabeth og Prins Philip i 1947 er anledningen til, at tre gamle venner mødes igen. 

Romanen er nemlig historien om Osla, Mab og Beth. Som alle under krigen var tilknyttet Betchley Park, der var sat i verden for at betjene de legendariske kodebrydningsmaskiner. Koder som tyskerne sendte ud for at fremme deres krigsførelse. Koderne SKULLE knækkes, og det blev de et langt stykke hen af vejen til gavn og glæde for de allierede og Europas befrielse og vi andres sikkerhed.

Men de tre venners veje måtte nødvendigvis skilles på grund af det enorme pres, som hemmeligheder, forrædderi, afsløringer og spionage skaber i dagligdagen for de tre, og som fik en af kvinderne spærret inde på en sindsygeanstalt.

Til brylluppet bliver de altså genforenet på grund af en mystisk note fra en kode. Eller rettere et mystisk kodet brev. Som indeholder nøglen til det, der i virkeligheden adskilte dem som venner.

Plottet er, at nu skal de tre gamle venner knække den sidste kode sammen. Som så bringer dem endnu tættere på farer og fjender end nærmest dengang, de knækkede koder under krigen.

Bogen foregår i tidsspændet mellem 2. verdenskrig og så de to uger, hvor England er på den anden ende på grund af det kongelige bryllup.

Den er vanvittigt spændende og bliver dejligt autofiktiv og troværdig i og med, at den inddrager det velkendte bryllup og naturligvis også den meget berømte afkodningsmaskine, Enigma, som tyskerne anså for at være ubrydelig,- og så også velkendte navne som admiral Cunningham og lokaliteter som det femstjernede Hotel Claridges i London, Coventry og Derwenwater.

Man skal vænne sig til Kate Quinns stil, der er fyldt med tillægsord og pudsige vendinger. Winston Churchills stemme betegner hun som bulldog-agtig, Luftwaffes jernhammer ville smadre London til glasskår, mens seks-årige Lucy er mager som en abe og havde hår, der eksploderede i ukontrollerbare, mørke krøller.

Udover det så har forfatteren et godt kendskab til mennesker, hvilket illustreres af, at

Jeg stoler egentlig ikke på nogen, kunne Mab ikke lade være med at tænke. Det var virkelig en kold, hadefuld tanke at få i sengen sammen med sin ægemand, der aldrig rigtig havde givet hende nogen grund til at være på vagt, men hun kunne ikke gøre for det. Hun mærkede, at hun stivnede i hans farvn . . . 

Det er bl.a. Mab, der er ekspert i at betjene de legendariske kodebrydningsmaskiner. Opvæksten i fattigdommen i Londons East End fornægter sig dog ikke. Ej heller gør det, at hun netop har med spionage og tophemmeligheder at gøre. Og DET får indflydelse på hendes psyke.

En virkelighedsnær roman om krig, spionage og forræderi der er lige så spændende, som den er god til at beskrive karakterer og til at fortælle, hvad venskaber i den sidste ende også handler om.