Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Sådan undgår vi klimakatastrofen PDF Udskriv Email
Sådan undgår vi klimakatastrofen af Bill Gates
Bill Gates
Sådan undgår vi klimakatastrofen
272 sider 
Gyldendal


Bill Gates har udgivet en meget lærerig, indsigtsfuld og tilsyneladende yderst velment bog, om de udfordringer, vi står overfor,  hvis vi rent ud sagt skal redde planeten.
Det spændende ved den er, at selv om Gates har alle mulige forudsætninger for udelukkende at opregne succeser, så kommer han bredt ind på de udfordringer, der er ved at fokusere på og benytte sig ensidigt af mange af de teknologiske landvindinger, mennesket har opnået.
Det er klart, at han har mulighed for at sætte en hel hær af videnskabsfolk indenfor alverdens områder som fysik, kemi, statskundskab, økonomi osv osv til at optimere handlingsplaner og forfine metoder, der kan gå bredt i spænd.
Det kunne der være kommet et værre stykke skrivebordsarbejde ud af og hældt en masse teknokratiske formler i hovedet på os.
Sådan er det slet ikke.
Bogen taler virkelig til det alment menneskelige og til den brede læserskare, der måtte være interesseret i nyttig viden om, hvad vi kan gøre for at bevare vores planet som beboelig.
Og hvad vi skal vide, før vi kan træffe beslutninger om at gøre dette og hint.
Bogen spænder over store emner som tyk sky af røg i Los Angeles helt tilbage i 1943, en smog så tyk og væmmelig, at indbyggere troede, at nu kom den japanske hær. Men det var såmænd "blot" og allerede på det tidspunkt forurening, der gentog sig fem dage i 1952 i London, hvor busser og ambulancer holdt op med at køre i London, hvor sigtbarheden var så lav, at biografer blev lukket, plyndringer raserede og iøvrigt dræbte omkring 4000 mennesker.

Bill Gates gør noget ud af de historiske fakta og påpeget således, at forurening ikke er af nyere dato. Interessant.

Han påpeger nogle af de landvindinger undervejs i forrige århunderede, der har været med til at give os en renere luft, elektrificering, energisikkerhed, økonmisk genrensning og mange andre ting.

Bill Gates bringer meget sig selv, sin kone, Belinda, og endda deres adresse i staten Washington i spil og lovpriser den ingeniørkunst, der har bygget den 2300 meter lange bro, som han passerer, når han besøger sit hovedkvarter.

Bill Gates har skrevet sin bog i fem hoveddele, hvor et af de længste afsnit handler om de centrale sektorer, som står for størstedelen af verdens samlede Co2-udlening; nemlig verdens strømforsyning, transportsektoren, fødevarerproduktionen og husholdningen.

Her er det, han beskrive, hvilke teknologier, der allerede er tilgængelige, og hvilke vi har brug for.

Han forherliger ikke noget, men kommer derimod ind på det faktum, at mange materialer er blevet lige så vigtige for det moderne liv, som elektricitet er. Det vil vi ikke opgive-; snarere vil materialeforbruget stige, efterhånden som verdens befolkning vokser og bliver rigere.

Og så billedliggør Bill Gates ud fra to fotos Shanghai i 1987 og i 2013; - tydeligt at se hvordan byen har vækstet. Og så kommer forfatteren ind på betydningen af stål, og hvordan det fremstiles af rent jern og meget lidt kulstof, og det er ganske fin læsning, at han også kommer ind på, hvordan betong bliver lavet og bidrager til klimaforureningen.

Det svirrer rundt med modeller, grafer og tal i bogen, og her skal man lige koncentrere sig, men behøver ikke at have tungen alt for lige i munden. Alt er forklaret med gode og mundrette eksempler. Det er noget af det, der gør det ganske givende at læse bogen.