Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Forladtheden PDF Udskriv Email
Forladtheden af Elisabeth Åsbrink
Elisabeth Åbrink
Forladtheden
320 sider
Gutkind


Nogle kan lejlighedsvis føle sig fremmedgjort i egen familie. Andre oplever det som en konstant faktor. Andre igen vil gøre op med den tilstand og undersøge, hvem der er noget galt med. Familien, dem selv, eller måske ingen. Måske er man bare så forskellige. Eller måske er der noget i tidligere generationer, der gennem slægtled og århundreder har lagt sig som et ensomhedsåg, alle lider under.

Forfatteren her har altid følt sig ensom i sin familie og beslutter sig for at gå ombord i sin families fortid i et forsøg på at finde en forklaring, om der er en.
Det viser sig, at der i generationerne tilbage altid har været et eller andet, man ikke taler om. Rita har levet sammen med Vidal i hemmelighed i mere end en snes år.  Først efter Ritas mors død tør de gifte sig, idet han er jøde, hvilket hun ikke er, og det ville nærmest være helligbrøde at blive ægtefolk.
Sally i Stockholm er lige blevet skilt fra Katherines far, og her holder man også på en hemmelighed, idet faderen er ungarsk jøde, men det må ikke komme frem. Katherine bliver nu den, der skal være den stærke og være en slags garant for, at moderen lever videre og rent ud sagt ikke tager sig selv af dage.
En generation senere tager Katherina så til Thessaloniki i Grækenland for at forsøge at opklare, hvad der egentlig er sket. Hun leder efter spor efter sine forforædre, men finder tilsyneladende kun gravsten og ødelagte minder.

Romanen er bygger over Elisabeth Åbrings egen familie og rammer lige lukt ind i det kammer, hvor vi som læsere godt kan føle os forbigået og udenfor i vor egen familie. Temaet er op i tiden, og vi kommer til at tænke på vores egen Katrine Guldbjerg.

Denne bog udmærker sig ved, at Katherine er på reseach og jagt efter sit ophav forskellige steder og fortæller os noget god historie, som sætter romanen ind i en lækker kontekst. Bl.a. får vi noget at vide om Saloniki i det tidligere osmanniske rige, også til Camden Gardens i London, endda beskrevet med husnummer, og vi kommer også omkring spansk-jødiske traditioner og om, hvorvidt der var begået folkemord på forfatterens familie.

En bog der inspirerer til at gå igang med anerne i sin egen familie. Romanen er letlæst og tilsat fine detaljer som Beatles-sange. Glimrende fortælling.