Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Pastorale PDF Udskriv Email

Pastorale af Max Ulrich Klinker

Max Ulrich Klinker
Pastorale
601 sider
Brændpunkt

Den absolut bedste bog fra den danske forfatter, gennem mange år bosat i Sydfrankrig.
Forfatteren trækker vidensmæssigt på sin erfaring indenfor luftfarten og sin interesse for Churchill, 2. verdenskrig, flyvemaskiner - og herudover sin kærlighed til sproget og de sproglige finurligheder, der kræves i dagens volumniøse og konkurrenceprægede bogmarked.
Han er endvidere god til citat- og locationdropping.
Eksempelvis får vi foran os serveret den herlige ordveksling mellem Lady Astor, der registrerer, at Churchill er fuld, mens statsmanden så kvikt replicerer, at han er ædru imorgen, mens hun fortsat er grim.

Oplægget til bogen er anden verdenskrig, der er lige om hjørnet, og England forbereder sig på kamp.
Herman Andersen er en ung, dansk RAF-pilot, der forsøger at gøre sit arbejde så godt som muligt, alt imens hans hormoner forsøges holdt i have, mens han har et pænt, som man nu siger, øje til den noble, engelske pige, Anne.

Vi kommer op i flyvemaskinerne og er med ved nogle nederdrægtige, og paradoksalt nok også charmerende, bombetogter, og det er åbenlyst, at forfatteren har haft en fest og lader nærmest læseren selv sidder i cockpittet, mens han manøvrerer sin flyvemaskine ud i ekstreme positioner.

Så får vi fine hints til Browns Hotel i London, Coventry, Esterelbjergene, Reims by, Lyon og i baggrunden Vera Lynns evigtunge Wish me Luck...., kultiverede henvisninger til Fred Astaire og Ginger Rogers, lady Hexborough, Hetley Hall, sikkert inspireret af Henley Hall, vi er med på øvelsestogter, vi får en indføring i holdningerne fra daværende eskadrillechefer til stofmærker med Denmark på. Og vi kommer også en tur til Nice, hvor forfatteren er på absolut hjemmebane, idet han har kontor her og personligt bor i nærheden. Så dette område elsker han, og det fremgår tydeligt i bogen. Det bliver ikke hverken overdrevet og patetisk, nærmere engageret og anvisende.

Under palmerne voksede der græs, men også mange blomsterbede med primula og tagetes eller andre blomster, der kunne ligne. En bil magen til taxien dyttede bagved . . . . 


Det er fint forfatterarbejde at beskrive en hjemegn nøgternt og med strejf af det eksotiske, idet solnedgangen i Sydfrankrig i et af bogens kapitler får referencer til okker, karry og gurkemeje.

Det kan man så lige se for sig.

I det hele taget er bogen så fyldt med detaljer, både kærlighedsmæssige, historiske og geografiske, at man føler sig lidt mere dannet end før, når man klapper bogen i. Og der er megen dannelse i, skal vi hilse og sige, for det er en pæn stor bog.

Forfatteren har bestemt udviklet sin sans for detaljer og evne til at opfange, omsætte og beskrive, omend disse evner aldrig har fejlet noget. De er nu blot blevet mere forfinet.

A nice read, som Churchill sikkert ville have sagt.

 

Øvrige titler af Max Ulrich Klinker er:

 http://www.bogsyn.dk/index.php/litteratur/1339-padderok.html

og

http://www.bogsyn.dk/index.php/litteratur/1162-flyver-i-natten.html

samt

http://www.bogsyn.dk/index.php/smak.html