Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Kristus - Thorvaldsens statue i Vor Frue Kirke PDF Udskriv Email

Kristus af Margrethe Floryan
Margrethe Floryan
Kristus
530 sider
Aarhus Universitetsforlag

 

Det er altid rart at vide, hvor tingene kommer fra. Og det er fantastisk, at nogen har evne for og lyst til at udgive et mammutværk om en enkelt ting, der har så stor betydning for så mange mennesker.
Margrethe Floryan - kunsthistoriker og overinspektør på Thorvaldsens museum - analyserer og fortolker den Kristus-opsætning i kirken i København på kryds og tværs og går i detaljer med historien forud, i nutid og i det hele taget Thorvaldsens betydning for udbredelse af statuer og buster og relieffer ind i en historisk kontekst.

Med undtagelse af perioden 1794-1804 udgjorde relieffer og statuer med kristne motiver en stor bestanddel af Thorvaldsens produktion. Det varede ikke længe, før mange også private bestilte opgaver hos ham; han blev utroligt stor i sin samtid, der blev lavet digte om ham, også indvielses- og mindedigte.
Således også i Vor Frue Kirke i København, som denne bog omhandler i særdeleshed, og hvorfra vi som læsere nu kan få en viden om den store billedhugger, kunstner og hjertenskære landsmand. Om ham, hans samtid, hans inspiration, you name it.
Bogen er på alle måder imponerende og gennemgår en lang, lang række scenarier og episoder, der hører til hos og omkring Thorvaldsen.
Thorvaldsen, der fik tilnavnet Prometheus af den danske baron og blev kaldt Thorwaldsen, har sat sine væsentlige og markante spor udi udsmykning. Og nu indgår udsmykningen i Vor Frue altså i denne bogs forsøg på nytolkning af ud fra en æstetisk-liturgisk oplevelse.
Vi får alt stort set alt med, som har haft væsentlig betydning for Thorvaldsen og hans udvikling som menneske og kunstner. Heriblandt hans ophold i Stuttgart og Rom, hans tilknytning til forskellige af datidens førende familier, brevvekslingen OM Thorvaldsen mellem de førende familier, genopbygningen af Vor Frue efter bombardementet af København, der helt sikkert også må have gjort indtryk på Thorvaldsen.
Bogen er fyldt med skitser af Vor Frue, relieffer, tegninger af Jesu Liv og en masse bibelske temaer i farver og sort-hvid, får vi udover en detaljeret og meget omhyggeligt researchet viden om de forhold, der har været med til at udvikle historien i Europa og hele verden.
En fantastisk udgivelse.