Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

At elske er ikke en følelse PDF Udskriv Email

At elske er ikke en følelse af Amanda Lagoni
Amanda Lagoni
At elske er ikke en følelse
320 sider
Grønningen 1

 

Det er svært at finde på noget nyt at sige om parforhold og dets overlevelse. Et blik på skilsmissestatistikkerne viser da også, at de seneste mange års selvhjælpsbøger ikke bidrager væsentligt til, at partnere kan finde ud af det sammen. Opslag og nedslag i den seneste tids bøger har da også haft en tendens til at give opskrifter på, hvordan man kan udvikle sig selv gennem parforholdet. Og dermed få en lykkeligere og mere bevidst afsked med det forhold, man troede så inderligt på. 
Hovedformålet er dog stadig at forsøge at give de enkelt parter individuelle redskaber til at blive med en partner gennem alverdens kriser og farer. Det er der temmelig meget af i bogen her, der er en af de bedre psykoterapeutiske udgivelser, vi har læst længe.
Vi mindes den årtier gamle bog af Aaron Beck, Kærlighed er ikke nok, der er skåret over lidt af det samme: Først selvansvarlighed, så bevidsthed om dine egne kvaliteter og parforholdet, så du og jeg.

Et sted analyserer forfatteren på teksten i Biblens 1. Korintherbrev om, at kærligheden er tålmodig, mild, praler ikke osv. osv. Hun mener bl.a. at kærlighed gør ikke ondt. Kærlighed gør godt og heler. Det er afvisning, svigt, løgn, utilstrækkelighed, utålmodighed, ensomhed, der gør ondt.

Så kan man diskutere, om disse mindre flatterende kvaliteter netop ER en del af kærligheden og sammenholdet, selv om det bliver udfordret gevaldigt, når man viser de grimme sider frem. Eller om kærlighed blot er og skal være en ensidig videreførelse af den rene lykke, som man oftest kun opnår i den lyserøde men alligevel besværlige forelskelse, hvor hormonerne drøner rundt i kroppen og skaber vild forvirring i følelseslivet.

Bogen har mange fine aspekter, og forfatteren bruger sig selv meget, bl.a. når hun lader sin egen person og sit eget parforhold komme i spil og fortælle, hvor stort hun på et tidspunkt følte sig elsket, da hun i en diskussion råbte ironisk af sin mand, og at han bare med et snuptag fik hende til at falde ned igen. Og hvordan de hjemme hos hende selv har hver deres tempi, og hvordan forventningsafstemning kan være vejen frem.

Alene sådanne statements bidrager væsentligt til bogens troværdighed.

Og forfatteren har meget at byde på. Der er den sædvanlige opfordring til at lukke munden op, når man trænger til sex, og fortælle, hvad det er, man vil have. UDOVER det er der ganske simple tricks for folk, der måske ikke helt er klar over, hvad de mangler, og hvad de ønsker sig, og derfor ikke kan udtrykke det. 

Øvelsen foregår alene:

Når jeg tænker på lyst - hvilke ord dukker så først op
Hvad er min historie om at have lyst og ikke at have lyst
Hvis du skulle beskrive din egen sexlyst - hvilke ord vil du så bruge
Hvilken tænding af de tre nævnte kan du relatere til


Måske lidt kluntet formuleret; her kunne redaktøren godt have gået mere til stålet. Men meningen er god nok. Find ud af med dig selv, hvad du vil have, så er det lettere at bede om det.
En fælde som masser af par gang på gang går i og forudsætter at partneren er tankelæser.

Nu handler ovenstående om sex men er dybt egnet til at brede ud over hele forholdet.

Sådan er det med meget i den kloge, bog her. Den handler meget om lyst og sex. Om øvelser, week challenges, kalendersex, kvalitetssex, genoptræning, de hurtige knald, penisorgasmer og meget godt fra det erotiske hav.

MEN herudover indeholder bogen også oversigter over livsområder, hvor man hurtigt med et pointsystem kan finde ud af, hvad man vægter i livet. Og altså også tør tage den modne beslutning, om parforholdet eller familien vitterligt er noget for en under de givne vilkår. En lidt provokerende opgørelse men nødvendig øvelse. Nærværende anmelder har selv forsøgt sig med den og skal hilse og sige, at den virker, og det er rart at få sat ord på det, man føler eller måske ikke lige havde set være der.

Amanda Lagoni, der bl.a. er parterapeut og sexolog, dykker også kortvarigt ned i en del af de dybere, psykologiske lag og fortæller om undvigelsesadfærd, der ender med at styre vores liv, om grundfølelserne, der kommer til at dominere, hvis de ikke får plads, og hun kommer med bud på et hav af øvelser, vi som partnere kan forsøge os med, når det går galt, eller er på vej til det. Gode, meningsfulde øvelser der kan give en selv mere appetit på livet. Vejen til mere nydelse f.eks. sanselige bade, en lækker silkekimono, solosex, bevægelse, og der er også gode råd til, når manden kommer for hurtigt i et parforhold og, hvordan man kommer videre efter utroskab, nemlig bl.a. ved at konstatere, at nu HAR man haft ET forhold med hinanden, nu skal man så beslutte sig for at have et andet.

En bog der er værd at fordybe sig i.