Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Pompeji PDF Udskriv Email

Pompeji af Mary Beard
Mary Beard
Pompeji
448 sider
Muusmann

Med små figurer, sjældne illustrationer, tegninger, halvfærdige og forladte mure bliver vi direkte forført af denne helt igennem læseværdige bog om livet i en romersk by, som undertitlen er. Og hvis formål og erklæring er at gøre op med mange myter omkring Pompeji, dels datoen for udbruddet, antallet af døde under udbruddet og så jordnære og ganske lystne emner, så at sige, om antallet af bordeller i Pompeji.

Vi kan ikke komme tilbage i historien og se, hvad der for alvor skete. Men vi kan stille spørgsmål ved de etablererede og overleverede vidnesbyrd om mægtige antal døde, om hygiejnen i den sagnomspundne by. 

Bogen er skrevet af en professor i antikkens historie ved Cambridge University. Hun har i forvejen udgivet en del om den klassiske oldtid, bl.a. Det antikke Roms Historie.

Og det kan nok være, hun i den her nyeste tager et opgør med myten omkring livet i Pompeji og den viden, vi ellers har.

Det er sundt at forholde sig kritisk til tingene, og det er, hvad hun gør på en ganske levende måde.

Udover at være en glimrende reseacher og forsker, så er hun en blændende fortæller, som lader sin læser nærmest stå side om side ved bardisken i to fornyligt udgravede huse. Efter udgravningen viser det sig, at haven er overgroet, der er bregnesporer, her er skelet af muldyr, der blev brugt til transport. Og så finder vi også vinkrukker og er vidne til lyslevende inskriptioner.

Andre steder i bogen bliver vi vidne til en rekonstruktion af det lille landbrug Villa Regina nær Pompeji. En ganske beskeden ejendom omgivet af vinmarker. Jamen også her står vi næsten midt på gårdspladsen og kigger på slutsalget på gården. Vi får også priserne på vinen at vide. Så og så mange sesterser, der var det romerske møntvæsen på de tider.

Så er vi på besøg på et borde, hvor det åbenbares, at der er masser af seksuel aktivitet mellem mænd, at troskab mod hustruen derhjemme ikke var værdsæt eller beundret. Ellers er det imponerende mængder af informationer, vi får i bogen om den seksuelle aktivitet i Pompeji.

 

Bogen er inddelt i fine kapitler med hver deres titel. Og ikke nok med det. Bag i bogen finder vi en lynoversigt over, hvad hvert enkelt kapitel handler om.

En lækkerbisken for historisk interesserede eller bare mere end almen viden om livet i den hedengangne by i Italien. 

Læseværdig, flot bygget op - og igen med MASSER af illustrationer, der underbygger følelsen af at befinde sig i Pompeji.