Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Forår i pisserenden PDF Udskriv Email

Forår i Pisserenden af Gorm Hansen

Gorm Hansen
Forår i pisserenden
156 sider
Brændpunkt

Sproget er vidunderligt, dialogerne humoristiske og handlingen i de forskellige noveller fører os steder hen, hvor vi selv kunne have været, og har vi ikke det, så kender vi garanti nogen, der har været både ude i sidespring, parforholds langsomme forlis, skilsmisser, sex-tvang, mandling patetisk adfærd eller mystiske forsvindinger.

Mange af bogens situationer, elementer og dialoger grænser til det filosofiske. Eksempelvis bliver vi konfronteret med en kinesisk koan. Koaner er gådespørgsmål, der bliver brugt især inden for zen-buddhismen. Læreren stiller eleven et komplet umuligt spørgsmål, som så eleven så kortvarigt skal meditere over og finde svaret på.


I bogen her:

Hvad var dit oprindelige ansigt, det du havde, inden dine forældre undfangede dig.

Det kan man jo ikke umiddelbart svare på. Men som personerne i bogen, og som læser, gør man sig selv en tjeneste ved at spekulere over det. Og så KAN man måske nå frem til, at man har det ansigt idag, og lever det liv, som man ønsker, eller også gør man ikke, og så er der noget, som skal justeres.

På den måde får forfatteren godt tag i sin læser, der godt kan læse novellerne som ren underholdning, og som dog skal være villig til at arbejde med sig selv, tænke over tingene og prøve noget nyt for at få noget ekstraordinært værdifuldt ud af bogen.

Det er spændende at læse en håndfuld noveller ud i én køre og blive vidne til en lang række af livets spørgsmål med afsæt i øre-, næse- og halscpecialister, glitrende, indiske plakater, bleskift, dagpengekort, opbrud i parforholdet, afskedsbrevet fra Astrid til Oscar, som er sørgerligt for Oscar at læse men på en eller anden måde rund, lærerig, ufatteligt morsom og inspirerende for læseren, idet Astrid rejser bort med naboen. Og så slipper han for al balladen med uenigheder om skellet mellem de to huse . . .

Den varme, lille bog er både hyggelig, pirrende, inspirerende. Der er egentlig ikke så mange ting at sige om den udover, at forfatteren har fat i noget meget vigtigt: At livets store spørgsmål ligger godt begravet i de små dagligdags ting. Og det er dem, vi kan ændre, selv om forudsætningerne bestemt ikke ligger lige for.

Læs f.eks. den herlige novelle om Sussi og Svend, der som et kompromis mellem to familier fra henholdsvis Ishøj og Hørsholm bosætter sig midt i København.

Allerede her har forfatteren godt tag i den begrænsning, man i en familie kan komme til at sætte på hinanden. Ja, og så måske lige klasseforskellene? Ishøj og Hørsholm. Og de meget forskellige svigermødre fra to forskellige verdener. Er sådan et ægteskab ikke dømt til undergang?

Vi får et bud i en ganske underholdende novelle, som har undertoner af noget teatralsk og noget ganske hverdagsagtigt. Er vi så rummelige som mennesker, som er nødvendigt i et ægte demokrati?

Gorm Hansen tager os lidt med bukserne nede. Og hvor har vi godt af det.


En herlig udgivelse.